lg23 Creative Commons License 2007.03.27 0 0 1297

Lehetne, ha adnák...

 

Az MTI-ben töménytelen mennyiségű jobbnál jobb fotó van - hozzáférhetetlenül.

 

A történet a következő:

Először is kutatni nem lehet, csak kéréseket teljesítenek. Vagyis egy darab papírra leírsz egy dátumot, és hogy milyen azzal a dátummal kapcsolatos eseményről van szó. Vársz fél órát, és visszajönnek, hogy van találat, vagy nincs találat. Ha volt találat, akkor kihozza emberünk a keresett fotót, és megállapítják az árát (5-10000 forint/fénykép körüli árra gondolj)

 

Ha béna a kereső embered, akkor akkor sem fog találni, ha van.

 

No de nem is ez a legnagyobb gond! A gond az az, hogy az MTI fotósa az adott mérkőzésen mind a 24 vagy 36 képkockát ellőtte. Ebből a filmsorozatból az MTI aznapi szerkesztője kiválasztott egyet vagy kettőt, ami megjelenésre érdemes volt. Na most az esetek 99%-ban - mivel vélhetően nem futballhuligánügyi szakértők, és nem bulvárújságírók voltak az MTI szerkesztői - a "Sárosi (X) a harmadik gólt lövi a Budai 11 hálójába" aláírású kép előnyt élvezett a "A ferencvárosi közép a pályára tódult" aláírású fotóval szemben.

 

Magyarul az MTI őriz (mert megmondták, tényleg őrzik!) több ezer tekercs filmet magyar futball mérkőzésekről, amin vélhetően a fotóriporterek a legváltozatosabb, futballal kapcsolatos eseményeket örökítették meg a pályáról és a lelátóról. Ám ezen tekercsekről csak azok a kockák hozzáférhetőek, amiről 70-80 évvel ezelőtt az MTI aznapi szerkesztője úgy döntött, hogy érdekes. A többi az örökké ott fog porosodni az archívumban, anélkül, hogy bárki valaha is megnézhetné őket. Pedig vélhetően egy fotós nem csak a meccsjelenetek kapta le, hanem a szurkolókat is, a balhékat is...

 

De hát ez egy ilyen ország...

Előzmény: Tempó Vasutas! (1294)