lg23 Creative Commons License 2007.03.27 0 0 1289

hogy is mondjam... botrányosan gyenge a felhozatal... ez az egyetlen egy futballal kapcsolatos fotó van a neten (és 40 ezer nem futballal kapcsolatos...)

 

Szerintem jó sportfotói kizárólag a Sportmúzeumnak vannak (bár nagyon rejtegetik őket. Ha a Pobuda-gyűjtemény azt öleli fel, amire gondolok, akkor felbecsülhetetlen kincsről van szó.). Azon kívül korabeli újságokból lehet vadászni.

 

Az 1926-os meccsről szinte 100%, hogy van fénykép a Pesti Napló vagy a Pesi Hírlap képes műmellékletében (minden évben máshogy hívták. Lehet, hogy Képes Pesti Napló, Pesti Hírlap Vasárnapja vagy valami ilyesmi néven találod meg). Továbbá 1926-ban a Nemzeti Sportnak is volt fényképes melléklete. A Sporthírlap azt hiszem csak 1928 vagy 29 körül lett "fényképes".

 

Az 1922-es meccsről szerintem a Tolnai Világlapja lehet megfelelő forrás, úgy tippelem, hogy van benne fénykép az eseményekről. Más ötletem nincs, tudtommal ekkoriban még nem létezett a fent említett két újság képes melléklete, és az NS meg az SH is csak rajzokat közölt.

 

Az 1911-es meccsről kb. 101%, hogy soha semmilyen fényképet nem fogsz találni.

 

Ami segítségedre lehet az az, hogy a FSZEK-ben van egy tematikus sajtófotó kartoték-rendszer. Magyarul a fényképeket közlő sajtókiadványok fotóit tematikusan rendszerbe foglalták. Vagyis ha fellapozod az 1867-1919 közötti korszakból a "Sport" címszót, akkor fogsz találni kb. 100 db utalást, mint pl. "FTC - Blackburn nemzetközi mérkőzés az Üllői úton. Tolnay Világlapja 1913. október 2, 114. old."

(Ezt csak hasraütésre mondtam).

 

(Lehet, hogy ez csak nekem különlegesség, de nekem tetszett)

 

Ez alapján ki lehet kérni az adott újságot, és valahogy megszerezni a fotót. Azért mondom, hogy "valahogy", mert fényképezőt nem lehet bevinni, szkenner nincsen, ilyen régi újságot nem engednek fénymásolni - de ha engednek is, silányodik a minőség. Egyetlen lehetőség van elméletileg: kifotóztatni az újságból. Ami kb. 2000 forint/fotó, és akkor lesz kész, amikor a kifotózó cég ráér. Ha szerencsés vagy kb. 1 hónap.

 

Ami még elméleti lehetőségként felmerül: kikérni mikrofilmen az adott újságot, és kinyomtatni a fotót. Csakhogy ez értékelhetetlen minőséget jelent (a fénymásoló hozzá képest nyomdagép), 400 Ft/A4-es oldal áron.

 

Egyébként az FSZEK-ben megvan a Sporthírlap elég sok és a Pesti Hírlap, Pesti Napló képes mellékleteinek majdnem minden példánya fűzve is, nem csak mikrofilmen. És még ki is lehet kérni. Csak a sokszorosítás...

 

Szóval az állapotok áldatlanok, ötletem meg nem nagyon van a megoldásra...

 

De azért remélem, némi támpontot tudtam adni :D

Előzmény: Tempó Vasutas! (1288)