viktor a takarító Creative Commons License 2007.03.26 0 0 28

egyébként tényleg érdemes számolni, ugyanis egy normál hőszig tégla falazat felépítése:

drága, kis szilárdságú hőszig. tégla (pl. PTH 44 HS)

drága hőszig habarcs

alapvakolat (netán értelmetlenül felrakott 4cm hőszig vakolat)

színező vakolat

 

egy más rétegrend:

olcsó, nagy szilárdságú, gyenge hőszigetelésű tégla (pl. B30)

olcsó habarcs

vastag hőszigetelés+ezmegaz (dübel, ragasztó, háló)

színezés

 

Ami nyereség lehet ezen felül: vékonyabb főfal, vékonyabb alaptest, jobb bruttó/nettó alapterület arány (a hőszigetelésnek nem kell alap, ilyesmi...): ez egy 100 m2-es háznál plusz 2-4m2 simán lehet, ami kapásból nyereség. ezen felül kevésé valószínű repedés, ami a mai házaknál rendre előjön, hacsak nem nagyon jó brigád építette és/vagy nagyon alaposan. Nem kellenek mindenféle egyedi megoldások, acél pálcák, hasonlók a sarkoknál, tehát valszeg sokkal jobb a szerkezet tűrése, ami nem hátrány...

egy saját példa: ytong falazatra jó minőségű KPS 141p vakolat került. hiába voltak jók a kivitelezők, hiába lett majd' minden sarok derékszög, élvédőzés, minden a helyén, ha a vakolat nem annyira rugalmas, mint az ytong saját vakolata. Most szépen megjelentek repedések. nem vészes, de mindenhol van (csak vakolat), és zavaró egy 2 éve vakolt háznál. a saját ytong vakolat viszont drágább volt vagy 30%-kal. ezek mind számítanak, és mai fejjel lehet, hogy másként döntenék.

 

Ami még hozzá tartozik: azért választottunk (részben azért...) fa ablakokat,  mert szellőzik, természetes anyag, a falra szimpla vakolat került, egyik részén még az sincs fenn (a tégla burkolat nem készült még el), szóval elvileg szépen szellőznie kéne, semmi penészedés.

Ehhez képest a légzárás számít igazán, nem a falazat páraáteresztő képessége, márpedig az a tökéletesen tömítő ablakokkal teljesen megoldott. nincs alap légcsere a házban, tehát szellőztetni kell. ez pedig hosszú távon gépi szellőztetést jelent, mert azzal lehet szabályozni a mennyiséget, a légáramot, azt, hogy a gardrób eldugott sarka se penészedjen, és azt hogy a bejövő levegő télen legyen előmelegítve földregisterrel, hővisszanyerővel. Márpeig ha ezt felismerjük, akkor már nem számít, hogy egy cellel hőszigetelt fal esetleg kevésbé páraáteresztő, mint a PTH 44 HS. A légcserét így is, úgy is meg kell oldani.

 

Előzmény: drAstic1000 (25)