Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.03.14 0 0 1134
Futballtilalom.
Ez nagy téma, egyszer lehet, hogy meg is írom, most inkább címszavakban.
Az MLSZ már a századelőn, 1905-től Budapesten és Újpesten alkalmazott futballtilalmat, mert a labdarúgók más sportágakban is szerepeltek.
Amire lg gondolt, azt 1924-ben vezették be, országos szabály volt, a MASZ kérte. Az atléták úgy gondolták, hogy a futball elvonja a nézőket más sportoktól, ezért akarták elérni, hogy nyáron ne lehessen nyilvános futballmeccset tartani . A sporttársadalom két részre szakadt (pl. az úszók is a focisták mellé álltak), de a nagy politikai tőpvkével rendelkező MASZ keresztülvitte akaratát. A cél tk. a nyerészkedő futball megleckéztetése volt, én látok benne egy csipetnyi antiszemitizmust is, de lehet csak azért, mert tál sok Magyarságot olvastam.:)
És ne valami vacak kis szabályra tessék gondolni. Egyrészt több mint két hónapig tartott, másrészt a tilalmat miniszteri rendelet (!!!) szabályozta.
A rendelet 26 elején született. 7000/1926 VKM rendelet a futballszünet idejének megállapítása tárgyában.
A futballszünet tart június 10-től augusztus 25-ig. Az egész országban ez idő alatt még belépődíj nélküli nyilvános futballmérkőzést sem tarthatnak.
Aztán lenyugodtak a kedélyek, a 40000/1926 VKM rendelet már enyhített: június 13-ra felmondja a tilalmat, illetve lehetővé teszi, hogy az I. és II. osztályú csapatok a vidéki bajnokokkal vidéken játszhassanak, de a tilalmat július 15. és augusztus 15. között fenntartja. Aztán a 42574/1927 VKM rendelettel megszűnt a futballtilalom, mert azt az MLSZ maga szabályozza. Ettől persze még nem lehetett nyáron focizni. Hogy meddig, azt viszont nem tudom.

Természetesen külföldi meccsekre nem vonatkozott a tilalom, illetve a minisztertől (?) lehetett eseti engedélyt kérni meccsrendezésre.