Lucilla Creative Commons License 2007.03.13 0 0 74021
Sziasztok,
valahol én is szükségesnek tartanék egy egységes kivizsgálási protokollt, de azért szerintem ez nem egy szigorú vizsgálati sorozat kellene, hogy legyen, hanem bizonyos előzetesen rögzített esetekben rugalmasan változtatható valami. Szvsz egyes vizsgálatok szükségtelenek lehetnek, pl. nekünk nem volt és nem is lenne indokolt egy postcoitalis teszt, mivel egyrészt már négyszer voltam spontán terhes a férjemtől, másrészt időközben elzáródtam, ezért kizárólag a lombik jöhet szóba.

Amúgy vannak előírások a kivizsgálás menetére, a dokik ezt ismerik is, csak hát nincsenek túlságosan motíválva, hogy továbbküldjék a beteget. Nálunk azért zajlottak meglehetősen gyorsan a dolgok, mert én eléggé tájékozott vagyok a témában és magam kértem az átjárhatósági vizsgálatot mindössze 8 sikertelen hónap után, szerencsére a dokim (egy erőtlen próbáljuk_meg_a_clostyt felvetés után) belement. Nem volna szabad, hogy azon múljon a dolog, hogy mennyire határozott, illetve tájékozott a beteg. Úgyhogy a párok tájékoztatásának szvsz nagyon fontos szerepe van.

Amúgy a kaáliban nekem az volt a benyomásom, hogy elég pragmatikusan közelítik meg a dolgokat és csak a legszükségesebb vizsgálatokat kérik. És én erősen lombikcentrikusnak is érzem az intézményt, ami nálunk teljesen egybevágott a helyzettel (mondjuk lehet, hogy ezért is éreztem így), na meg szvsz a párok részéről is van ilyen elvárás (sok helyen olvastam, hogy az inszeminációt csak felesleges időhúzásnak tartják a párok).

Az egyes kérdésekre a válaszok:

1. Volt-e a pár mindkét tagjánál hormonvizsgálat? (A nőnél mely ciklusnapokon nézték?)

Hormonvizsgálat csak nálam volt 3. napi a kaáliban, illetve a II. Sotén volt korábban egy 3 lépcsős ciklus másodikfeli progeszteronvizsgálat. A páromnak nem volt hormonvizsgálat, de nem is tartanám szükségesnek (80 M/ml sperma és korábban tőle már létrejött terhességek miatt).

2. Volt-e a pár mindkét tagjánál szerológiai szűrés (HIV, Hepatitis, Chlamydia)

Ezek csak nálam voltak, az elmúlt 6 évben jópárszor. A páromnál nem voltak ilyen vizsgálatok, de itt szvsz csak a tűfóbiás férjemre volt tekintettel a doki.

3. A pár férfi tagjánál csináltak-e spermiogramot, az ondóváladékból bakteriológiai tenyésztést, volt-e andrológiai vizsgálat (manuális+UH)?

Spermiogram volt, bakterológiai tenyésztéssel. Andrológiai viszgálat nem volt, de szvsz ez nála nem is indokolt.

4. A nőnél volt-e UH, nőgyógyászati vizsgálat, kenetvétel bakteriológiai tenyésztéshez, cytológiai szűréshez?

Több ezer nőgyógyászati vizsgálatom volt, UH is, sok-sok orvosnál, a kaáliban csak UH volt. Kenet, cytológia szintén volt.

5. A nőnél volt-e átjárhatósági vizsgálat (HSG vagy Hy-Co-Si)?

HSG volt, saját kérésemre, a II. Sotén.

6. Volt-e post coitális teszt?

Nem volt, de szvsz nálunk nem is indokolt.

7. Abban az esetben, ha valamelyik vizsgálat nem megfelelő eredményt hozott, volt-e kontroll? Illetve hogyan folytatták tovább a kivizsgálást?

Nálunk egyedül a HSG hozott pozitív eredményt, kontroll nem volt, de bepróbálkozom a dokimnál nyárom asszem egy histeroscopiával.

8. Mikor tartották szükségesnek hiszteroszkópia illetve diagnosztikus laparaszkópia elvégzését?

Én kértem a HSG-t, 8. hónap sikertelenség után, mivel erősen gyanítható volt, hogy gáz van.