lg23 Creative Commons License 2007.03.02 0 0 608

Egyszerűen ámulok és bámulok (Tempó, Vasutas!-on már csak azért nem, mert megszoktam, hogy fantasztikus dolgai vannak) :)

 

Azért némi beleszólást megengedsz? :) Nem komoly, csak pár részlet!

 

Aschner Lipót 1947-ben visszatért Svájcból Magyarországra, és így - szinte hihetetlen módon - 1947 márciusától 1952 januárjában bekövetkezett haláláig újra az Egyesült Izzó ügyvezető igazgatója volt. (Ezzel kapcsolatban egyébként rengeteg furcsaság maradt, például az Izzót sohasem államosították, hanem megvette az állam, és sohasem alakult vállalattá, mindig megmaradt Részvénytársaságnak. Sőt, ha jól tudom, külföldön magántulajdonban is maradt néhány részvénye. Gyakorlatilag állam volt az államban, és abszolút kapitalista módon működött a legvadabb kommunista időkben is - köszönhetően Aschnernek. Sőt, a mendemondák szerint Pióker Ignác sztahanovista élmunkás is az ő "találmánya" volt PR vonalon. - de ezek már nem ebbe a topikba valók).

 

Aztán írod egyszer, hogy "A főlényes sikerre jellemző, hogy huszonnyolc fordulón keresztül veretlen maradt a kék fehér gárda". Menet közben megváltozott a színük? Vagy véletlen elírás?

 

A harmadik meg csak egy érdekesség: az Aknavölgyi. A "Kalandozó Magyar Labdarúgók" c. könyvben az szerepel, hogy 1949-ben meghalt. Én ezt el is könyveltem. Aztán egy 60-as évei második felében járó Újpest szurkoló ismerősöm említette, hogy az nem lehet, hiszen az 50-es években az Izzóban volt kapus, majd klubvezető...

 

Mindenesetre nagyon köszi az összeállításokat, egyszerűen hihetetlenül szenzációs vagy :)

Előzmény: Törölt nick (584)