lg23 Creative Commons License 2007.03.01 0 0 494

1951-ben alakult, a Tungsram gyár csapataként. Bár más információk szerint meg az 1920-ban (?) alakult Ampere SE utóda, ami szintén a Tungsram gyár csapata volt. Az Ampere pályája a mai Vízművek pálya volt. És ugyanitt játszott az 50-as években a Vasas Izzó is. Az edzéseiket viszont a Megyer úti stadion edzőpályáján végezték.

 

1954-ben felkerültek az NB1-be, és csak 1955-ben estek ki onnan. NB1-es meccseiket azonban nem a Vízművek pályán, hanem a Megyeri úti stadionban rendezték, gyakran "kettős rangadó"-ként, az Újpest meccse előtt. A 60-as évek elejéng megkapták a volt Megyeri lóversenypálya helyén, annak a kislelátójából kialakított Tábor u.-i pályát. Ez volt az otthonuk egészen kb. 1991-ig, amikor a Tunsgram vezetősége úgy döntött, hogy nem támogatják többé a sportot, és minden szakosztály szétszéledt (kosarasok, vízilabdázók, röplabdázók egészen jók voltak, többször megnyerték az országos bajnokságot is).

 

Egyébként 1978-ban a DVSC kárára jutottak fel a másodosztályból, és töltöttek el egy szezont az NB1-ben. A 80-as évek közepén már Tungsram SC volt a nevük...

 

Hogy kik játszottak náluk? Az Izzó gyakorlatilag az Újpest tartalék csapata volt. Újpesti edzők, újpesti utánpótlás edzők, és rengeteg kiöregedett, vagy későbbi újpesti játékos volt náluk. Az Izzó színeiben "vezetett le" például Kirádi Ervin vagy Várnai Lajos is, és az ő színükben tűnt fel Komáromi Tibor, Szini József, Göröcs János is. Edzőik között meg olyan "ősújpestiek" voltak, mint az Aknavölgyi József, Péteri János (UMTE, UTSE utánpótlás edző korábban), Vincze Jenő, az emlegetett Kármán József vagy a kispestről Újpestre került Herédi Ernő, Hartmann Gyula...

 

De a későbbiek során is neveltek még jó játékosokat. Például Boda Mihály, Szanyó Károly, Noskó Ernő is az ő "műhelyükből" került ki. Meg még vagy 50-60 NB1-es focista, aki óriási tehetségnek indult, de végül nem lett belőle semmi különös (pl. Varga Gyula az MTK-ból, Pásztor István az Újpestből, majd a Tatabányából, stb.)

Előzmény: Ljungberg (490)