bubus Creative Commons License 2007.02.15 0 0 3493

Precedens értékü itélet Oroszországban.

 

„Pezsgőt bontunk!” – adott hangot elégedettségének Alekszandr Ponoszov szoftverkalózkodással vádolt orosz iskolaigazgató, miután az ügyet tárgyaló bíróság, a permi kerület verescsaginói járásbírósága „jelentéktelennek” ítélve az okozott kárt felmentette őt. Az ügyet széles köz- és médiafigyelem övezte mind Oroszországban, mind külföldön, mivel általában úgy tartották, hogy az eljárást kezdeményező Microsoft igen szerencsétlenül választotta meg a precedensteremtés alanyát. A vád tíz napon belül fellebbezhet.

A Microsoft azért fordult az ügyészséghez, mert az Urál hegységben lévő permi körzet egy falujában tanító Alekszandr Ponoszov – amint állították – kalóz Windowsokat és Office-t futtatott az iskola számítógépein, amivel 266 000 rubelt – nagyjából 1 970 000 forintot – vett ki a vállalat zsebéből. A direktor azzal védekezik, hogy a 12 új számítógépre az operációs rendszer már a vásárláskor telepítve volt, és ő nem is sejtette, hogy illegális példányokról van szó. Az orosz törvények szerint Ponoszov – amellett, hogy a kárösszeg megtérítésére kötelezhetik – öt évig terjedő börtönt is kaphatott volna.

Amint arról lapunk is beszámolt, az esetet nem hagyta szó nélkül Vlagyimir Putyin elnök sem, Mihail Gorbacsov egykori szovjet pártfőtitkár pedig egészen odáig ment, hogy nyílt levélben kérte Bill Gates személyes közbeavatkozását a tanár meghurcolásának leállítása érdekében. Ponoszov mögé további támogatók is felsorakoztak: az állami sajtó- és tömegtájékoztatási hivatal, a Roszpecsaty vállalta, hogy kifizeti helyette a kártérítést, ha a bíróság azt megítéli a Microsoftnak, az őt képviselő ügyvédet pedig a körzet oktatási minisztériuma biztosította.

A vád végül a börtönbüntetés helyett csupán 3000 rubeles kártérítést követelt, ám a bíróság a kár elenyésző voltára hivatkozva felmentette az igazgatót. A bíró azzal érvelt, hogy a kár jelentőségének megállapításakor nem a puszta összeget tekintették, hanem azt, hogy a felperes számára az mit jelent, márpedig a Microsoft számára jelentéktelen összegről van szó – vonták le a következtetést.

Az egyes szoftvergyártó cégek érdekeit képviselő Business Software Alliance (BSA) adatai szerint Oroszországban a szoftverek 83 százaléka illegális, de ezért a felhasználók nagy része javarészt a rendkívül magas, nem a helyi fizetésekhez szabott árakat teszi felelőssé.