Szati Creative Commons License 2007.02.15 0 0 284

Kedves matractulajdonosok, és matracvásárlás előtt állók!

 

Én tavaly karácsony előtt vásároltam egy matracot. Előtte szokásom szerint hetekig keresgéltem a boltokban, olvasgattam róla a neten, és mivel e topik sok hozzáértő, és kevésbé hozzáértő, de személyes tapasztalatot tükröző hozzászólása rengeteget segített nekem, megfogadtam, ha lesznek személyes tapasztalataim, én is megosztom másokkal.

 

Az én választásom, az Airflex márka, Comfort Memory nevű termékére esett. A mérete 180X200cm, és (úgy emlékszem) 18cm vastag. Közel két hónapja használjuk a feleségemmel, és eddig mindketten teljesen meg vagyunk elégedve vele. Nem kedvelem a kemény fekvőfelületet, ezért azok a matracok amelyek ilyennek bizonyultak a boltban egy néhány másodperces ráülés során, már ki is estek. A rúgós matracok nagy többsége ilyen volt, ezért egy idő után ezeket nem is nézegettük. Márkához, vagy matractípushoz egyáltalán nem ragaszkodtam, a kiválasztott matracba néhány perc alatt szerettem bele, amikor ráültem, ráfeküdtem. A közepe hideghab, a két oldalán pedig 4cm Memory Foam réteg van. Ráülésnél úgy tűnik, hogy túl puha, túlságosan besüpped, de fekvésnél már korán sem ilyen. Akkor nagyobb felületen oszlik el a test súlya, és szinte csak a felső Memory réteg nyomódik be, a hideghab merevebb, és megtartja egyenesben a testet. Végül is ez a kettősség ami megfogott benne, hogy egyrészt nagyon kényelmes, puha simogató érzés feküdni rajta, ugyanakkor mégis megvan a tartása, merevsége. Ezután már a keresgélés során csupán az volt a kérdés, találunk-e olyat, amelyik ezt felül tudja múlni. Voltak olyan matracok, amelyeknek a felső rétege nem Memory, hanem latex, nos, ezeknek a jellege nagyon hasonló, de nekem a Memory jobban tetszett. Megrendeltük.

 

Következett az ágyrács beszerzése. Mivel kétszemélyes matracról van szó, csakis olyan ágyrács jöhetett szóba, ami nem állítható. Valami egyszerű masszív dolgot akartam. A kommersz, legolcsóbb kategóriájú ágyrácsok azért nem tetszettek, mert úgy gondoltam túlságosan ritkán vannak benne a lécek, és ez egy habmatracnál nem előnyös. Végül a Materasso Singlefix ágyrácsra esett a választás. Most utólag már nem ezt vettem volna. Vagy egy olyan ágyrácsot kellett volna venni, ami teljesen merev lécekből áll, vagy egyszerűen egy jókora darab bútorlapot, ami beleillik az ágykeretbe. Bár ettől óvva intenek a hozzáértők, mert állítólag lefelé nem szellőzik.


Láttam olyan ágyrácsokat is, ami nem csak rugalmas lécekből állt, de még a léceken külön rúgókra szerelt tappancsok voltak. Kipróbáltam egy ilyet a boltban. Teljesen olyan érzés, mintha egy kinyúlt sodronyú teknős kórházi ágyon feküdnék. Borzasztó volt. Ingyen sem kéne, nem még soktízezer forintért.
A Singlefix középső részén, a csípőnél szerencsére meg vannak duplázva a lécek. Ha ezeket úgy állítom be, hogy a legkeményebb legyen, akkor már egész jó, észre sem lehet venni, hogy besüllyed. Egyébként 80 kg vagyok, a feleségem 65 körül, ő egy kicsit puhábbra állította magának.

 

Visszatérve a matracra, tudom, nem olyan nagy márka, mint pl. a Cardo, de van rá 10 év garancia, és az ára is elég barátságos volt. Főleg úgy, hogy sikerült egészségpénztárra megvenni. Nekem az egyes matracokra adott 25 év garancia egy kicsit komolytalannak tűnik. Ha belegondolok, hogy a környezetemben levő 20-25 éves tárgyakra lenne még garancia, és valamelyiket ki akarnám cseréltetni, vagy megjavíttatni, bizony rá kell jönni, hogy a gyártója, forgalmazója, már egyiknek sincs meg. A garancia annyit ér, amennyit majd egykor érvényesíteni lehet belőle. Ezt meg előre nagyon nehéz megítélni.

 

Végül már csak egy dolog maradt, amit még meg szeretnék említeni, bár ez egy másik topic témájához jobban illeszkedne. Ennek ez a címe: „Szeretkezéshez jó-e a biomatrac?” Nos, ha az enyémet biomatracnak lehet nevezni, akkor határozottan kijelenthetem, hogy IGEN! :-) Előtte egy olyan kihúzható ágyunk volt, aminek a szivacs része két részből állt. Nekem ezzel mindig bajom volt. A 160cm-es szélességével nem volt az sem kicsi, de a mostani a 180x200-as hatalmas sík felületével csodálatos. A feleségem beszélt rá, a húsz centivel nagyobbra, és igaza volt. Tehát aki az alváson kívül más jellegű projecteket is le akar bonyolítani az ágyon, annak mindenképpen egy nagy matracot kell választania, és nem két kisebbet. Ágyrácsra semmi szükség, legjobb egy erős, masszív egyenes felület.

Bocs, hogy hosszúra sikeredett.