Kobak 25 Creative Commons License 2007.02.15 0 0 16853

Azért itt megint egy kicsit fogalomzavar van.

 

A kondenzációs kazán kiveszi a füstgáz hőtartalmának jó részét, azáltal, hogy lekondenzálja azt egy második hőcserélőn, így a füstgáz valóban csak 40-45 fok.

Az is igaz, hogy mivel van benne ventillátor, ezért nem kell nagy méretű normál kéményt építeni, ami gravitációsan kiviszi a füstgázt, mivel erre rásegít a ventillátor.

Viszont, a turbós kazán füstgázát nem hűti vissza semmi (az, hogy valaki bele tudja tenni a kezét, nem feltétlen igazolja az ellenkezőjét). Így a füstgáz hőveszteségét nem hasznosítjuk. Tehát attól, hogy a kémény kilépő részén nem éget már a füstgáz, attól még a kazánból közvetlenül kilépő füstgáz hőmérséklete magas, és ez veszteségként jelentkezik, mivel a külső környezetet fűtjük vele.

 

"Ha a belső is olyan hideg, annak csak örülök, mert akkor mehet full gázon a kazán (már amíg elég hőt vesznek le a radiátorok meg a padlófűtés hőcserélője), ami elvileg a legjobb hatásfokú, nem áramlik ki a meleg a "kéményen" át."

Na ezt aztán különösen nem értem, mivel a "meleg" kiáramlik, csak mire a kilépő csonkra ér, visszahül annyira, hogy ne égessen. Szóval nem értem ezt a mondatodat.

 

Arra a kérdésre pedig, hogy szigetelés vagy kondenzációs kazán, egyértelmű a válasz, de a legjobb megoldás a jó szigetelés, kondenzációs kazán+felület fűtés. Így működik a legjobb hatásfokkal.

 

 

Előzmény: MZ/Y (16849)