showtimes Creative Commons License 2007.02.14 0 0 7199
Betonszarkofágot építenek a második világháborúban a norvég partok előtt elsüllyedt német tengeralattjáró köré, amelyben 61 tonna higany fenyegeti mérgezéssel a környező vizeket - döntötte el szerdán a norvég halászati minisztérium.

A mérések szerint a hajó rakományából kisebb mennyiségű higany már ki is szivárgott.

A környezetvédők elégedetlenek a bebetonozásról szóló döntéssel, mert úgy vélik, hogy csakis a hajó kiemelése jelentene megfelelő biztonságot a környezet számára. A hatóságok szerint azonban a kiemelés túlságosan költséges és veszélyes volna.

Az U-864 az egyik legnagyobb német tengeralattjáró volt 1945-ben, s az utolsó pillanatban haditechnikát szállított volna Japánba: rakterében voltak az ME-163 Messerschmitt Komet elnevezésű rakéta meghajtású szerkezet tervrajzai és alkatrészei, a Messerschmitt ME-262 - az első sugárhajtású vadászgép - tervrajzai és alkatrészei, radar-, torpedó- és gépfegyver-tervrajzok, alkatrészek, valamint 61 tonna higany.

A hajó azonban indulása után nem sokkal meghibásodott és visszafordult Bergen felé. A britek tudomást szereztek a szállítmányról, és az U-864-et 1945 februárjának elején a HMS Venturer brit tengeralattjáró elsüllyesztette torpedóival. A német tengeralattjáró 73 fős legénysége életét vesztette.

Ez volt a hadtörténet első tengeralattjárók által vívott csatája.Ez volt a hadtörténet első tengeralattjárók által vívott csatája.

A 87,5 méter hosszú tengeralattjáró roncsát 2003-ben fedezték fel két tengeri mérfölddel Fedje település előtt, 150 méter mélységben.

(MTI)

Az előbb olvastam. Érdekes, viszont úgy látszik az MTI-nél senki se ért még kicsit se a hadtörténelemhez, mert olyen baromságot írni:

Ez volt a hadtörténet első tengeralattjárók által vívott csatája...