Galgadio Creative Commons License 2007.02.01 0 0 1671

Benett Riley őrnagy hadjárata:

 

A Missouri-beli Saint Louist és New Mexico fővárosát, Santa Fét összekötő Santa Fé Ösvényt (Santa Fe Trail) Zebulon Montgomery Pike őrnagy, az US Army tisztje tárta fel 1806-1807. évi expedíciója során.

A Santa Fe Trailen 1821-ben indult meg a rendszeres kereskedelmi forgalom, abban az évben, amikor Mexikó független lett Spanyolországtól.

 

Az ösvény mellett lakó "vad" indiánok, a Pawnee, Kiowa és Comanche nemzetek harcosai gyakran megrohanták a kereskedőket, kifosztották, időnként meg is ölték őket.

 

1829-ben egy nagyobb szekérkaraván, 36 társzekér és 60 civil  vágott neki a veszedelmes útnak, az US Army úgy döntött, hogy fegyveres kíséretet biztosít melléjük.

Egy zászlóaljnyi katonát küldtek Fort Leavenworth-ből Benett Riley őrnagy parancsnoksága alatt.

Riley oszlopa 1829. júniusának közepén találkozott a szekérkaravánnal.

Rögtön ezután mintegy száz Kiowa és Comanche harcos elhajtotta a szekérkaraván marhacsordáját, majd megtámadták magát az oszlopot is.

Riley őrnagy pusztító sortüzet vezényelt, az indián harcosok hanyatt-homlok menekültek.

Riley oszlopa mindössze 1 főt vesztett, igaz az ő testében 13 nyílvesszőt számoltak össze.

Riley az Arkansas folyón át egészen a mexikói határig kísérte a karavánt (ez ekkor még a mai Colorado déli részén húzódott).

Ott egy megerősített tábort létesített.

A karaván innen katonai kíséret nélkül folytatta útját, rögtön meg is támadták az őslakók.

Ennek ellenére viszonylag nagyobb veszteségek nélkül sikerült eljutniuk Santa Fe-be, ahonnan visszaúton egy mexikói lovaslalakulat kísérte őket szintén a határig.

 

Közben Riley megerősített táborát is megrohanták az indiánok: Riley oszlopa ezúttal négy embert és egy lovat vesztett, az indiánok veszteségeiről nincsenek adatok.

 

Riley itt bevárta a szekérkaravánt, majd 1829. november 8-án visszaindult Fort Leavenworth-be.

 

Összeségében véve Riley őrnagy sikeresen teljesítette a nehéz küldetést.

 

Előzmény: Galgadio (1668)