eguzki Creative Commons License 2007.01.22 0 0 612

RÁKEVŐ FÓKA (Lobodon carcinophagus)

 

Egy 1973-as felmérés szerint a rákevő fóka az egyik leggyakoribb emlősfaj a világon! Ekkor 8-tól 50 millióig becsülték a populáció nagyságát, ami azt jelenti, hogy minden második fóka a Földön rákevő fóka!

 

Nevével ellentétben nem jellemző, hogy rákokat enne - legalábbis nem a hétköznapi páncélos, ollós rákokat - a fő tápláléka a krill, amit rendkívül különleges fogsora segítségével képes kiszűrni a vízből. Ezen a fogsoron speciális lebernyegek találhatóak, melyek a fóka számára lehetővé teszik az efféle táplálkozást. Eme szűrőszerű fogazat pontos működése azonban még nem teljesen ismert. Az Antarktisz körüli szigeteken és vizekben élő rákevő fókák több mint 60 millió tonna krillt fogyasztanak el évente, ennek a mennyiségnek 98%-át a Euphausia superba nevű krillfaj teszi ki.

 

Kutatók szerint ezek az állatok már a késő Miocén korban az Antarktiszon élhettek, ám akkor ez a térség még sokkal melegebb éghajlatú lehetett, majd a klimatikus viszonyok megváltozásával a fókák áttértek a krillfogyasztásra.

 

A nőstény fókák kb. 230 kg-os testsúllyal bírnak, a bikák természetesen jóval nagyobbak. Általában sötétszürke színűek és a színezet a hasi oldal felé fokozatosan halványodik. A nyári időszakban majdnem teljesen fehérré változik a bundájuk.

 

A rákevő fóka eltérően a többi fókafajtól rendkívül nagy mozgástérrel bír, igen agilisak, nagyon messze kimerészkednek a nyílt vizekre.

 

A szaporodási időszak tavaszra esik, noha igen keveset tudnak ennek mikéntjéről. Annyi bizonyos, hogy ilyenkor kisebb csoportokba verődnek és nem hemzsegnek százszámra mint például az antarktiszi medvefókák. A kis borjak rendkívül gyorsan fejlődnek 3 hét alatt már közel 1 mázsásak. Miután ayjuk már nem törődik velük, a fiatal fókák azonnal szétszóródnak a környező vizekben és megkezdik önálló életüket.

 

A rákevő fóka természetes ellensége a leopárdfóka, mely gyakran ejti zsákmányul a kicsi borjakat, ezzel is féken tartva az amúgy is nagy példányszámú faj túlszaporodását.

 

 

Forrás: Internet