idre Creative Commons License 2007.01.21 0 0 159

Szia Tíbor !

 

A kalcium és foszfor beépűlésével kapcsolatosan az általad leírtakhoz kiegészítésként és tapasztalati tényként a következőket tenném hozzá, amit Te biztosan tudsz. A foszfor nemcsak a tojáshéj szilárdságához, de a szarus bőrképletek normális kialakulásához is szükséges. Ezek közé tartozik a tollazat is.

Egy nagyon érdekes biológiai jelenség a szövőpintyeknél, ezen belől a hím  özvegypintyeknél a dísztollazat  rendszeresen bekövetkező évi egyszeri váltása. Megfigyeléseim szerint a téli pihenőidőszaki tollazat váltásnál a hím madaraknál nincs probléma, ám a kora tavaszi dísztollazat fejlődésénél már annál több.  Ha nem kap megfelelő időben,  mennyiségben és arányban foszfort minden külsőleg látható ok nélkül hirtelen elpusztul.  Ezt a problémát viszont csak a porított tojáshéj nagyobb mennyiségű adagolásával tudtam kivédeni.  Különösen jellemző ez a Paradicsom-vidapinty hímekre, ( Steganura paradisea) mig néhány vidapinty fajra kevésbé, ( Dominikánus, Sárgahasú, Sárga palástú) a szövőpinytyek többi  fajánál viszont szinte jelentéktelen mértékben tapasztalható.

 Kérdésem tudsz -e a tollazat kémiai összetételéről anyagot feltenni?

 Még egy megfigyelés, mely kapcsolódik a témához.  A  foszforban gazdagabb táplálék és + poritott tojáshéj adagolása melett az extra szűz olivaolaj lágyeleségbe keverése és etetése a tollváltást megelőző  időszakban gyorsítja a tollváltást, valamint egészségesen fejlődik a  tollazat.  De ez nem csak  a szövőkre vonatkozóan igazolódott be, hanem az indigópintyeknél is (Passerina cyanea), valamint a rizspintyek első felnött tollváltásának intervallumában is....

 

A harmadik megfigyelés: ugyanezeket az eredményeket a tojáshéjat kiváltónak használatos valódi szépiacsont adagolása nem tudta produkálni. 

 

Előzmény: madarbarat (158)