eguzki Creative Commons License 2007.01.20 0 0 606

GÓLYATÖCS (Himantopus himantopus)

 

Jellegzetes, más madárral nehezen összetéveszthető kb. galamb nagyságú vizes, zsombékos, mocsaras élőhelyen előforduló parti madarunk. A felnőtt madark lába hússzínű piros és a testükhöz képest nagyon hosszú. Az ék alakú, hegyes szárny és a hím fejteteje ill. tarkója fekete színű, a tojónak azonban csak a szárnya fekete, és egyébként is fakóbb színezetű. A test többi része fehér. A csőr sötét színű, hosszú, vékony és tűhegyes. A fiatalaok háta barna, a lábuk pedig sárgás színű és fokozatosan válik vörössé.

 

Magyarországon az Alföldön ingoványos mocsaras területeken, elárasztott, vizenyős réteken él. A legnagyobb hazai állomány a Kistelek melletti Bíbic-tó, ahol 1979-óta mindig megfigyeltek költő párokat. Laza, elszórt csoportokban költ, fészkét rendszerint valamilyen fűcsomóra, kisebb földnyelvre, zsombékokra készíti. A fészkek gondosan elkészítettek, csésze alakúak és kevésbé próbálják őket elrejteni, ellentétben a többi parti madárral. Általában 4 tojást raknak amelyek olajzöld vagy hamuszürke alapon vörhenyes foltokkal tarkítottak. A költési idő áprilistól június közepéig is eltarthat, a pelyhes fiókák 4 hetes korukban kezdenek el repülni.

 

A gólyatöcs táplálékát általában különböző vízirovarok, kisebb rákok, lárvák, ebihalak jelentik. Hosszú lábai segítségével mélyebb vízben is képes táplálék után kutatni.

 

Vonuló madár, a telet általában Afrikában tölti, ahová októberben távoznak és kb. május tájékán érkeznek vissza.

 

A gólyatöcs Magyarország ritka természeti értéke. Állománya az utóbbi években megfogyatkozott, bár vannak rendszeres fészkelőterületei. 1998-2002 között végzett felmérések szerint 180-400 pár fészkelt országszerte. Fokozottan védett, eszmei értéke 250 000 Ft. Európában biztos állományú fajnak minősül.