eguzki Creative Commons License 2007.01.20 0 0 605

Új tapadókorongos denevérfaj

 

A denevérfajok között eddig egy olyat ismertek, amelynek lábain tapadókorongok segítik a sima faleveleken való mászást és függeszkedést. Most egy újabbat fedeztek fel Nyugat-Madagaszkár száraz erdeiben.

Az új faj, a Myzopoda schliemanni a denevérek Myzopoda rendjébe tartozik, s közeli rokona a szintén Madagaszkáron, de nedves esőerdőkben élő Myzopoda auritának - a másik ismert tapadókorongos denevérfajnak.

Mindkét faj olyan területeken él, ahol gyakoriak  a széles levelű pálmafélék, amelyeknek sima levelei közt napközben pihenmnek.

A tapadókorongos denevért eddig a legveszélyeztetettebb fajok között tartották számon, főleg, mivel a családnak egyetlen tagja volt ismert, s annak is erősen korlátozott volt az élőhelye. A mostani felfedezés azonban arra utal, hogy elterjedtségük szélesebb körű lehet, és nem csak a veszélyeztetettt trópusi esőerdőkben, hanem szárazabb feltételek között is megélhetnek.

A szakértők szerint a két faj közti nagyfokú hasonlóság és viszonylag kis földrajzi távolság arra utal, hogy vagy közös őstől származnak, vagy egyik faj a másikból fejlődött ki: az elválás mindenképpen az eltérő életkörülményekhez - szárazabb, illetve nedvesebb környezethez - való alkalmazkodásból eredhet.

Madagaszkár szigetén egyébként számos különleges és erősen veszélyeztetettt állatfaj él, és még ma is fedeznek fel új fajokat

 

LiveScience