Tiger205 Creative Commons License 2007.01.15 0 0 16224

Győrössy  - és altábornagy!!!

 

TGR

 

amúgy:

 

Népszava Napilap (2006. november 9. csütörtök )  Teljes generációváltásra készül a katonai vezetés

 Huszonhét tábornok vonul nyugdíjba idén – Több ezer fővel csökken a honvédség létszáma – erősítette meg lapunknak a vezérkari főnök  ......

IDÉZET:

- Tavaly szeptemberben a Magyar Honvédségnek 63 tábornoka volt. Attól az időponttól az idei év végéig összesen 27-en mennek nyugdíjba, de ha hozzáadjuk azt a hatot, akiket az alárendeltségembe tartozó 27 tábornokból január elsejétől nyugdíjazunk, akkor az összesen 33.

– Talán nem követek el indiszkréciót, ha elárulom, 2008 nyarán ön is átlépi azt a bizonyos Rubicont. Akkortól ki fogja vezetni a honvédséget? Mi van az utánpótlással?

– Méltányolom az aggodalmat, de nincs ok rá. Saját nyugdíjkorhatárom eléréséig szeretném megoldani a teljes generációváltást a Magyar Honvédség tábornoki karában. Ezt nem csupán az indokolja, hogy a felső és a középvezetés tagjai – köztük jómagam is – azonos korosztályhoz tartozunk. A Magyar Honvédség előtt álló program megvalósítási üteme felgyorsult, jó néhány későbbre tervezett lépést előbbre kellett hozni, ami természetesen hatás­sal van a tábornoki karra is. Egyszerű ennek a logikája: mivel a szervezeti módosítások a honvédség egészét érintik és a leegyszerűsített vezetési rendszerek működtetéséhez a mostaninál jóval kevesebb tábornokra van szükség, semmi értelme nem lett volna annak, ha olyan főkatonákat állítunk az új struktúrák élére, akiknek belátható időn belül kötelezően nyugdíjba kell vonulniuk. Ezért távozik a helyettesem, Braun László tábornok vagy Svéd László vezérőrnagy, a katonai egészségügy ismert és megbecsült vezetője. De említhetem Sági János vagy Györössy Ferenc tábornokokat is, akiknek néhány hónap múlva emiatt szűnik meg aktív szolgálati viszonyuk.

– De hogyan áll az utánpótlás? Kik lesznek a közeljövő katonai vezetői?

– Attól a pillanattól kezdve foglalkozom ezzel a kérdéssel, hogy vezérkari főnök lettem. Minden felelős beosztásba volt és van jelöltem, és meg kell mondanom, ebben a kérdésben teljes önállóságot kaptam Szekeres Imre minisztertől. A személyi döntéseimbe nem szól bele. Annyit elárulhatok, hogy egy-egy beosztásra három-négy embert is kijelölök. Azt akarom, hogy versenyezzenek és minden posztra a legjobb kerüljön.

– Kit javasol például utódául? Ki lesz 2008-tól a honvédség nyolcadik vezérkari főnöke? A pletykák szerint az a Tömböl László tábornok az esélyes, akire az újonnan létrehozott összhaderőnemi parancsnokság vezetését bízta.

– Az egy dolog, hogy én kit szeretnék utódomnak, az meg egy másik, hogy ki a legeredményesebb a felkészülésben.

– Milyen szájízzel búcsúznak a tábornok urak?

– Mivel együtt mindent megbeszéltünk, és talán csak öt olyan van közöttük, akiknek nem tudtunk a rangjának megfelelő munkát adni, viszont közel állnak a nyugdíjazáshoz, azt mondhatom, a távozók méltósággal vállnak meg a hadseregtől, ami morális szempontból is fontos. Megteremtettük a visszavonulás emberi, lelki feltételeit, és erre nagyon ­büszke vagyok.

– Többen nem értik, ha létrejön az összhaderőnemi parancsnokság, mi szükség lesz a vezérkarra?

– Az utóbbi a stratégiát adja, tervez, megteremti a feltétele­ket és a miniszternek van alá­rendelve. Az előbbi a tiszta kato­nai vezetés és a vezérkari főnök alárendeltségében hajtja végre a feladatokat. Leegyszerűsítve azt mondhatom: az összhaderőnemi parancsnokság – amely magába foglalja a szárazföldi egységeket, a légierőt és a logisztikai ellátást – a haderő középszintű vezetése, a vezérkar pedig a felső. Ebben az új szereposztásban átláthatóvá válik az irányítás mechanizmusa, miáltal egyszerűbbé és hatékonyabbá válnak a kompetenciák. Nagyjából ugyanez a helyzet a most felállítandó támogató dandárral, amely négy parancsnokság feladatrendszerét veszi át.

– Állítólag jelentős létszámcsökkentés lesz a szentesi dandárnál, holott a miniszter és ön is azt mondta: a harcoló alakulatoknál nem fogy, hanem nő az állomány. Mégsem áll meg a sereg zsugorítása a háttérintézményeknél?

– A szentesiekkel kapcsolatos hír így nem igaz. Az igaz, hogy a szervezet mint dandárparancsnokság megszűnik, de a zászlóalj Szentesen és Hódmezővásárhelyen is megmarad. A változásokat nem kívánom részletezni, mivel személyesen akarom tájékoztatni minden alakulatnál a katonákat. Ami a létszámcsökkentést általában illeti, változatlanul az a célunk, hogy az ne terhelje a harcoló szervezeteket és az őket kiszolgálókat se. Bizonyság erre az is, hogy a szárazföldi egységeknél a 8609 fős létszámot 10 ezer 219 főre növeljük, mert így meglesznek a műveleti képességek létszámfeltételei. Az összhaderőnemi parancsnokság többi szervezeténél 1811 fővel tervezzük csökkenteni a létszámot. A végeredmény: egy 17 ezer 699 katonából álló együttes haderő.

– Ez jelenti majd a Magyar Honvédség egészét?

– Nem. A haderő-átalakítás befejezése után a jelenlegi 78 önálló hadrendi elemből 30, a 44 helyőrségből 42 lesz és a mostani 24 ezer 890 fős létszám 21 ezer 700-ra csökken. A Honvédelmi Minisztériumot és háttérintézményeit nem számolva 2007. december 31-re ez a létszám jelenti a Magyar Honvédséget. Ez egy olyan szervezet, amely magas szinten, a XXI. század kihívásainak megfelelően szolgálja a nemzet biztonságát.  

 

Előzmény: Volt tüzér (16206)