Mijo Creative Commons License 2007.01.15 0 0 85

 

Vajon mi itt a végeken mikor részesülhetünk olyan csodálatos lehetőségekben, mint például amit a videópirula rejt magában?

 

A hír 2000-ben jelent meg nálunk, kérdés, hogy alkalmazása mindennapi gyakorlattá vált-e azóta.

 

________________________

 

 

"Angol kutatók apró kamerával felszerelt kapszulát készítettek, amely a lenyelést követően a bélcsatornán végighaladva folyamatos közvetítést ad a test belsejéből. A vele végzett vizsgálat több más előnye mellett a betegek számára is sokkal kíméletesebb, mint a hagyományos száloptikás endoszkópia.

 

Az új „endoszkóp-kapszula”, amelynek mérete 11 x 30 milliméter, apró videókamerát, fényforrást és leadót tartalmaz. Az utóbbi a képeket a beteg derekához erősített, hordozható képrögzítőhöz továbbítja. A teljesen zárt és egyszerűen kezelhető rendszer a járóbeteg-ellátásban is alkalmazható. „A legfőbb előnye azonban kétségkívül az, hogy nagyon pici, és a vele végzett vizsgálat teljesen fájdalommentes – mondta Paul Swain, a Royal London Hospital orvosprofesszora. – Ráadásul a lenyelt kapszulával a páciens akár haza is sétálhat, sőt, munkába mehet.” A beteg így elkerülheti a kórházat: oda csak a rögzített felvételeket küldik el, amelyeket aztán az orvos számítógéppel tüzetesen átvizsgálhat.
A kutatók a továbbiakban szeretnék olyan irányba továbbfejleszteni a kapszulát, hogy valami módon befolyásolhassák a mozgását. Egyelőre ugyanis azt csak a bélizmok természetes összehúzódásai viszik előre egészen a kiürülésig. A testben töltött 24 órából 6 órán keresztül az apró videokamera kitűnő minőségű képeket közvetít a gyomorból, a vékonybélből és a vastagbélszájból.
A videópirulát egyelőre tíz önkéntesen próbálták ki, de mielőtt kereskedelmi forgalomba kerülne, még további klinikai vizsgálatokra lesz szükség. Swain professzor reméli, hogy ez egy éven belül megtörténhet. További finomításokkal és kiegészítésekkel pedig a kapszula végül nem csupán az orvosi kórismézés alapeszközévé válhat, hanem olyan kis „robottá”, amely le-föl mozogva a bélcsatornában szövetmintákat vesz, sőt, a még távolabbi jövőben akár kisebb helyi műtéteket is elvégez."