Édes Laci Creative Commons License 2007.01.14 0 1 10
Gyűjtés!

(ejtsd: fezsoáda)

 

Feijoada completa.
Brazília nemzeti étele; friss és füstölt húsokkal egybefőzött feketebabból áll, amelyet hagyományos kísérő ételekkel együtt fogyasztanak. A modern feijoada completa az egyszerű, húsos babétel kifinomult változata. A leggyakrabban füstölt nyelvet, sózott-pácolt oldalast, szárított marhahúst, különféle szalonnákat, kolbászféléket, friss sertés- és marhahúst használnak hozzá. A felszeletelt húst nagy fatányérra rakják, szétfőtt babbal, rizzsel, pirított farofával (maniókaliszt), narancs- és hagymaszeletekkel, főtt káposztával vagy kelkáposztával és pikáns csípőspaprika-mártással körítik.

*

 

Feijoada (remélem, jól írom a nevet) receptje, amely tulajdonkeppen feketebabos, zöldséges rizs, fűszeres szaftos főtt marhahúskockákkal összekeverve  - nagyon kiadós, laktató nemzeti eledele a braziloknak.

Nem tudom, hogyan írják, én a "fazsoada" kiejtésre emlékszem. Nagyjából az étel megfelel a mi sóletunknak. Van olyan étterem, ahol ilyet lehet enni minden csütörtökön. Azt nem tudom miért csütörtökön kell ezt enni. Azt meséltek, hogy úgy alakult ki, hogy régen a szolgák megkaptak, ami az uraktól megmaradt. Azt összeöntötték, tettek hozza amilyük volt, meg babot és az egészet együtt főzték. Egyszer egy úr arra járt, ahol a szolgák laktak, megérezte az étel illatat, megkóstolta és onnan kezdve az úri konyhán is ilyet kellet, hogy főzzenek, annyira ízlett neki. Byte, Krisztina.

 

*

A brazil nemzeti eledel

nem más, mint a „feijoada” (ejtsd fezsoáda), amit magyarosan babgulyásnak is nevezhetnénk, csak kicsit nagyobb a felhajtás a tálalása és a fogyasztása körül. Maga a főétel egy jó kondér füstölt hússal és kolbásszal főtt babgulyás (kétszemélyes porció), amelyet friss paradicsomsalátával, kukoricalisztes szalonnával, kenyérrel, gyümölccsel fogyasztanak. Akad persze más tipikus étel is, de bárhol kérdeztem rá, mindenütt ezt ajánlották. Szegény utazótársamnak nem volt könnyű dolga, mert vegetáriánusnak lenni Brazíliában a legnehezebb feladatok egyikének számít. Rióba érkezésünk után néhány nappal rájöttünk, hogy a „sem carne” (hús nélkül) kifejezés korántsem fedi az európai felfogást. Tudniillik, a baromfi és a hal nem számít húsnak Brazíliában. ĺgy aztán meg kellett tanulni egy egész mondatláncot portugál–spanyol–angolul (meg ahogy ment, kézzel-lábbal), amely elég világosan elmagyarázta, hogy nemcsak hús nélkül, hanem csibe, kacsa, liba, hal, rák, miegymás nélküli ételt kérünk. Riccardo, egy helyi vegetáriánus, akivel összehozott a sors, vígan falatozta a sajtos csirkemellet, mondván, hogy az nem hús. ĺgy könnyű! Olyan ott élő idegenekkel – amúgy vegetáriánusokkal – is találkoztunk, akik néhány hónap elteltével egyszerűen felhagytak a hústalan evéssel.

 

*

 

Feijoada Karioka módra.

Hozzávalók 10 személy részére: 80 dkg fekete bab, 1 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 csípős paprika, 50 dkg sertéslapocka, 50 dkg sertésoldalas, 1 kg marhahús, 50 dkg füstölt sertéscsülök, 1 kg parasztkolbász, 50 dkg cserkészkolbász, 7 db narancs, 2 evőkanál olaj, 4 babérlevél.

Előkészítés: A babot előző este beáztatjuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A csípős paprikát megmossuk, húsát vékony csíkokra vágjuk. A húsokat megmossuk, és két cm-es darabokra aprítjuk. A kolbászokat szintén két cm-es darabokra vágjuk. A narancsokat megmossuk. Egyet héjastól kettévágunk, a többit megtisztítjuk, és cikkekre szedjük.
Elkészítés: Nagy vasfazékban (ha nincs, akkor vastag zománcos fazékban) felhevítjük az olajat, beletesszük a hagymát, a fokhagymát, a csíkokra vágott paprikát, és kb. 2 perc alatt kevergetve arany barnára pirítjuk. Leszűrjük a beáztatott babot, hozzáadjuk a hagymához a húsokkal és a kolbászokkal együtt. Beletesszük a babérlevelet, 2 teáskanál őrölt borssal és 1 kávéskanál sóval megszórjuk, felöntjük 2 liter vízzel. Hozzáadjuk a félbevágott narancsot, és lefedve kb. 2 óra hosszat főzzük. Időnként megkeverjük, s ha a leve elfő, folyamatosan pótoljuk. A babot a lének el kell lepni. A felszeletelt narancsokkal, tojással, rizzsel, pirított kelkáposztával és farofával tálaljuk.

*

 

Feijoada portuguesa.

A feijoada eredetileg Brazíliából származik, ahol a rabszolgák az uraságok által nem kedvelt húsokat, belsőségeket babbal összefőzve kiadós lakomát kreáltak. A portugálok persze megirigyelték e népszerű fogást, és saját szájízük szerint némileg megreformálták. Az eredmény? Hihetetlenül laktató és finom, ám elkészítése néhány órát igénybe vesz, és kis adag nem készíthető belőle. Fogyókúrázók tartózkodjanak tőle!

Hozzávalók 6 személy részére: 30 dkg fehér bab (előző nap áztassuk be), 30 dkg pacal (ezt is sós vízben elő kell főzni, legalább másfél óráig), 6 disznóköröm (előfőzési idő: 2 óra), 30 dkg kolbász, 2 evőkanál paradicsomsűrítmény, 15 dkg rizs, 10 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 2 csomag petrezselyem, só, bors.

Elkészítés: Bő lében feltesszük főni a babot és a karikákra vágott kolbászt, beledobjuk az előfőzött pacalt és a körmöt, a paradicsompürét, a zúzott fokhagymát és a babérleveleket. Vigyázzunk a sózással, mert a kolbász is sós, és ez már ad egy ízt az ételnek! Nagy lángon másfél-két óráig főzzük, és ellenőrizzük, hogy megpuhult-e a pacal és a köröm. Ha minden összeért, elzárjuk a lángot és beleszórjuk a petrezselymet. Közben sós vízben megfőzzük a rizst és köretként tálaljuk.

*

+

http://www.cookbrazil.com/feijoada.htm

http://www.brazilhouston.org/ingles/feijoada.htm

http://volunteerbrazil.com/brazilianfood.html
Előzmény: rapad (9)