Cifu Creative Commons License 2007.01.11 0 0 16107
A 29-esek további üzemeltetésével kapcsolatban meg Cifu hsz-ei érdekes adalékot adnak a vitához. :) Az egyikben Cifu is kiállna a 29-esek további üzemeltetése mellett, a másikban pedig olvashatjuk hogy az Orosz fél nem szállít alkatrészt. Hát akkor csak nem volt rossz döntés a másik röpcsi, még ha 4x annyiba került is. Minek egy olcsóbb gép, ha az Orsozok nem adnak hozzá alkatrészt?

Erre az "oroszok nem adnak alkatrészt" dologra egy jellemző sóhaj valahonnan a mélyről:

'A meg sem rendelt alkatrész nagyon lassan szokott megérkezni.'

Hát úgy kb. ennyi a probléma... :

Egyébként másrészről egyetértek Stylisttel, aki óvatosan azt feszegeti, hogy a 29-esek harcértéke finoman szólva is kétes. (A légiharcokban lelőtt gépek száma ezzel a típussal több mint csekély.)

Stylist utál engem, mikor erre kerül a szó, mert én erre azt mondom, hogy oké, akkor rendszeresítsünk Me-109-eseket vagy Fw-190-eseket, hiszen azok aztán jóóó sok légi győzelemmel rendelkeznek. De nehogy véletlenül F-22A Raptort, Eurofightert vagy netalántán Rafale-t vegyünk, mert azokkal még semmit sem lőttek le. Biztos ócska roncsok. :)

Azért olyan rossz nem lehet az a MiG-29, hiszen a hadgyakorlatokon rendszeresen brilliroznak velük hazánk fiai, legutóbb Olaszországban alázták le az Olasz F-16-osokat és Eurofightereket. Tudom természetesen, hogy ez nem váltható be a valós harci tapasztalatokkal, de azért mutatja, hogy a gép képességeiben ott van a lehetőség.

Ettől függetlenül a szárazföldiek meg addig nem tudnak fejlődni, mert nem maradt már szinte semmi zseton érdemi fejlesztésekre. :(

Nézd, amikor képletes, 1 eurós áron nem kellettek az ex-keletnémet MiG-29G gépek (akár csak kannibalizációra, hogy egye meg a fene), akkor én ezt az érvelést nem igazán tudom elfogadni. Én, innen az oldalvonalról azt látom, hogy az akarat hiányzik a fejlesztéseknél. A Gripen program összetett dolog, és titkon úgy vélem, hogy ott sem a katonai okok miatt került/kerül sor a típusváltásra, hanem egyszerűen azért, mert jó politikai adu volt (tessék, mindenki láthatja, hogy nem sajnáljuk a pénzt az egyik legmodernebb gép rendszeresítésére, és közben nagyszerű gazdasági kapcsolatokat építünk ki a svédekkel a gazdasági ellentételezés keretében).

Mert azért úgy gondolom, hogy ha tényleg komolyan gondolják a fejlesztést, akkor legalább kis volumenben elkezdik. Mondjuk úgy, hogy a T-72-esekre vesznek egy minimális fejlesztést (hajtáslánc-upgrade, reaktív páncélzat, lézerbesugárzás-jelző, új lőszerek, esetleg tűzvezető rendszer). Nem kell 130 harckocsira, elég az első évben négyre megrendelni. Azután még négyre, és így tovább. Ennyire azért csak tellene...
Előzmény: dr_kotasz0831 (16093)