Mad árka Creative Commons License 2007.01.10 0 0 542
Birka-birka, épp a napokban hallottam, hogy a birka és a juh az nem ugyanaz. Persze könnyen meglehet, hogy ezt csak nálam hagyták ki anyuék az esti mesék sorozatából, de ez meglepett. :)

Amúgy szép emlékek a mételyek, belőlük írtam az első ökológiás dolgozatomat. Erről jutott most eszembe egy-két vicces történet, mikor kevésbé tájékozott történészek lehülyézték a középkori embereket, miszerint ők ("ha-ha-ha"), azt hitték, hogy tényleg vannak agyban meg májban mászkáló férgecskék. Aztán kiderült, hogy nem légből kapott misztikus dolgokról meg agyat megszálló démoni erőkről volt szó, hanem valós esetekről.


Igaz, ez már a májmétely, mindenesetre mételynek métely:

„Cornelius Gemma nagy álmélkodással írja, hogy 1526. esztendőben a Hollandiai Juhokban igen veszedelmes nyavalya támadott vólt, úgymint azoknak májjok körül, sőt májjokban is eleven férgecskék termettenek, mellyek lassanként a Juhokat elfogyatták s megölték. Ma pedig ezen, úgymint az Erdélyi és Magyar-országi Juhok közönséges nyavalyáján (mellyet mételynek neveznek) nem annyira csudálkozhatnék a jó Gemma.”

(Miskolczi Gáspár, 1691)
Előzmény: szega (540)