st_patrick Creative Commons License 2007.01.10 0 0 16061

Nézd! A 29-esek attól rohadtak ki, hogy az alkatrészellátásra nagyjaink nem fordítottak kellő figyelmet. Ez a vezetést minősíti és nem a típust. A típusváltásról nem kell meggyőznöd, de a típusválasztást akkor is megkérdőjelezhetőnek tartom. 

 

Nem csúsztatok - azt hiszem:-) Én ugyanis azt írtam, hogy a Albánia teljesen eltérő okok miatt tolta ki a típusváltást - már ha szóba került ott egyáltalán ilyesmi. Mi bénáztunk, nekik viszont Kínán kívül más nem nagyon adott volna el semmit, sőt, miután "bezárkóztak", már nem is tudtak venni. Ha minket Albániával vetsz össze, akkor adódik az összehasonlítás lengyel, szlovák, román és az általam méltatlanul kifelejtett bolgár barátainkkal. Legalábbis számomra:-)

Ennek eredménye: anyagi okok miatt marad a 29-es szlovák és bolgár barátainknál, a lengyeleknél pedig a több lábon állás végett. A román 29-esek kivonva. De: emiatt nem hiszem hogy hatalmas minőségi előnyünk lenne azért, amit az előző hsz-omban írtam Neked és alább részletezek. A mennyiségről most ne beszéljünk... Végül ismétlem: légirendészeti feladatokra a 29-es is jó, néhány gyakorlógéppel a kisgépek terelgetésére. A jelenlegi fegyverzettel a Gripen sem jó másra, ennyi erővel kár volt megrendelni korszerű rakéták, sisakcélzó, lézeres és GPS bombák - sőt! hagyományos bombák nélkül. A Maverick meg kicsit drága eszköze a harckocsivadászatnak, de helikopterek nélkül erre kell majd használni.

Összegezve: van egy korszerű típus, amivel a vezetés nem tud mihez kezdeni. Negyedik generációs gép aminek nem használják ki a képességeit - Rolls-Royce amit taxiként használnak egy külvárosban. Helyette átmeneti típusként kisebb ráfordítással maradhatott volna a 29-es, amíg boldogabb idők köszöntenek a nemzetgazdaságra.

 

És a 48 gép. Tisztában vagyok a gépszámokkal az MN-ben. De légtérvédelmre Magyarországon 4 századnyi erő az elégséges. De ez már a csökkentett változatú tanulmány. Ezért írtam ennyit - értsd: most már 14 gépnél tart a licit, de fognak még itt aláígérni...

Előzmény: Stylist (16030)