madarbarat Creative Commons License 2007.01.04 0 0 49

a magányos énekes felé vettem az irányt, s a kereső első nekirugaszkodásra a madárvásárlás szócikkben a 2. pont alatt ezt dobta ki:

 

Tehát ha beszélő madárra vágyunk, akkor az tartsuk magányosan!

2. Aki egy kis dalosra vágyik, annak elsősorban is a kanárit v. pedig pl. kínai fülemülét lehet ajánlani. (A papagájok közül az →énekes papagáj vehető számításba.) Egyetlen kanári hím (a tojók nem fütyülnek, csak ún. hívóhangjuk van) viszonylag kis helyen, minden extrák nélkül egyedül is jól érezheti magát.  

A beszédre tanítás céljából vásárolt madárral ellentétben a füttyös legyen érett madár, amely már legalább az éneklés alapjait elsajátította az apjától v. egy jó →előénekestől.

Ha az ilyen madarat egyedül tartjuk, akkor →magányos énekesnek nevezzük.

 

És most nézzük a magányos énekest:

 

magányos énekes: a pintyfélék hímjei a párzási ciklus beköszöntével dalra fakadnak. Hangos, sokszor harsogó énekük sokakat megigézett már.

Volt idő, amikor hazánkban is valóságos kultuszt csináltak az éneklő madár tartásából, dalra tanításából.

Az első időszakban vadon élő madarakat fogtak be erre a célra, aztán a kanári elterjedésével és a harzi (a német hegység után ejtsd: hárci) roller kanári kitenyésztésével nálunk is magas fokra emelték ezt a madarászati módot.

Tudni kell, hogy a pintyfélék csak addig énekelnek, míg párt nem hódítottak maguknak, ezért pl. az énekesnek szánt hím kanárit tartsuk magányosan, akkor abban a hiszemben, hogy valamikor csak megjelenik a közelben egy szaporodásra felkészült tojó - reményt nem vesztve, egészen a vedlési idő bekövetkeztéig - egyre csak fújja a dalait.

Az ilyen madarat nevezzük magányos énekesnek.

Fotó: Arturo Alvarez-Buylla – forrás http://www.gesangskanarien-harzer-edelroller.de/page19.htm

 

Ez a szócikk 1 fotót és 2 hangfelvételt is tartalmaz, de azokkal most nem bajlódok. A tartásával kapcsolatban itt nem sok van, de ezt lexikontól nem is lehet elvárni. Viszont a tartás, táplálás általános elveit az elhelyezés, mageleség, stb címszavaknál megtalálod. Ennek az a praktikus oka, hogy alapvetően nem tér el a timbradó, a harzi roller stb tartása, s miért ismételgetnénk 38 helyen azt, ami azonos több faj esetében. Szerintem a közös dolgok és a különbségek ismerete egyben segíti is összekovácsolni a madarászokat, merthogy hallottam már: nekem nem elég görbe a csőre.

De pl a toll szerkezete, a színek öröklésének szabályai stb. stb. mégiscsak ugyanaz. Ha érdekel, ha nem. És akkor el lehet kerülni azt, hogy ugyanazt a dolgot (pl. a meleninok fogyatkozását) másként nevezik a galambászok, a kanárisok, a Neophemások vagy a zebrások. 

Előzmény: motav (44)