madarbarat Creative Commons License 2007.01.04 0 0 48

Az énekkanárinál (6 képpel amelyek nem jönnek át, mint ahogy az előbb sem jöttek - ráadásul a táblázat is szétcsúszott!) ezt találtam:

 

énekkanári: a kanári az énekmódját tekintve lehet nyitott csőrrel, harsogva éneklő csapper v. annál összehasonlít hatatlanul dallamgazdagabban, ám csukott csőrrel, tehát sokkal halkabban, gurgulázva éneklő roller kanári.

Tudni kell, hogy a szakma, amikor énekről beszél, soha nem a csattogva, harsogva daloló csapperek hangjáról, hanem a rollerek füttyművészetéről értekezik.

A rollerkanári tipikus énekkanári, amelyet sokáig csupán az éneke alapján minősítenek.

Alaptípusa a

→harzi roller kanári.  

A spanyolok is kitenyésztették a maguk énekeskanáriját, ez a

→spanyol timbrádó. Egy idő után a fajta csaknem kiveszett, de ma már újra a másodvirágkorát éli. Sajnos hazánkba még nem jutott belőlük. A belgák hozzáértését dícséri egy másik énekkanári az ún.

→wasser(water)schlager, másként malinois, amely a görög tenyésztők hozzáértére folytán lassan elkülönül a kiinduló fajtától.  

Az orosz kanáritenyésztők más irányba indulva kitenyésztették a maguk énekkanáriját, amely nem csak szép énekével kelt feltűnést, hanem az idomítottságával, ugyanis klb. jelekre klb. strófákat fúj. Ez az

→orosz énekkanári.  http://www.rus-canary.ru/ruscanary.html

Az énekes

→malinó (malinois) Európa latin nyelvterületén még ma is nagyon népszerű. Sajnos az USÁ-ban és főként Kanadában megbecsült

→amerikai énekeskanáriról - azon kívül, hogy létezik – nagyon keveset tudunk, de a hangját meg lehet hallgatni a http://www.kanariefugl.dk/portal/default.asp?id=23&mnu=23 honlapon. Katt: Downloads.

Az énekkanárik énekét Európában a →Nemzetközi Rollerszövetség által rögzített követelményeknek megfelelően 93 pontos bírálati séma alapján minősítik.

A legújabb kanári-tenyésztői irányzat szerint ma már a színkanárik énekét is bírálják, amikor az éneket az énekkel szemben támaszott követelményeknek megfelelően ítélik meg, a küllemet pedig a színkanárik sztenderdje szerint.

Játék a szavakkal, hogy az énekkanárit színkanáriként is bírálják.

A lényeg, hogy az énekre, ill. a küllemre kapott két klb. pontszám összegéből adódó összpontszám alapján hirdetnek eredményt.

Szép malinois hangversenyben lehet részünk a http://www.mpartsa.gr/tours.html és a http://www.malinois.gr/mainengl.htm  honlapon. Eloy Parra - http://www.timbrado.com/jaulasx.shtml  - pedig a füttykalit összeállításához nyújt ábrái révén segítséget:

az előlap (és a hátlap) 15x20cm,

az oldallap 21x15cm.

 (→ír díszes, →énekverseny)

A kérdésedre a válasz bonyolódik, mert ugye nem mindegy, hogy csappert vagy rollert akarsz-e. Most bajban vagyok, hiszen nekem kell eldöntenek, hogy a sok kereszthivatkozás közül melyiket válasszam. Lehet, hogy Te más irányba mennél. Én momentán nem választanám az orosz énekest, pedig az is nagyon izgalmas.

 

Előzmény: motav (44)