botsinkai Creative Commons License 2007.01.03 0 0 15702
Érdekes az alábbi cikk, különösen az indoklás:

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség információi szerint 2007. január 1-jétől visszaállították az Orosz Hadseregben a fogdafenyítés lehetőségét.
Az új rendelkezés értelmében a bíróság akár 30 nap fogdafenyítéssel sújthatja azokat a sorkatonákat, akik durva fegyelemsértést követnek el. Ilyen fegyelemsértés az egység önkényes elhagyása, nyomós indok nélküli távolmaradás, a készültségi szolgálat előírásainak, a fegyverkezelés szabályainak megszegése, valamint a katonai szolgálat alkohol vagy kábítószer hatása alatt történő ellátása.

Az orosz Védelmi Minisztériumban azt várják a fogdafenyítés visszaállításától, hogy hozzájárul a fegyelem javításához a fegyveres erők kötelékében. A védelmi miniszter, Szergej Ivanov üdvözölte az intézkedést. A miniszter elmondása szerint korábban a parancsnokoknak „abszolút semmilyen eszköz nem állt rendelkezésükre a rend és a szabályzatok betartatására az egységek laktanyáiban”.

A fogdafenyítést 2002 nyarán szüntették meg, mivel a parancsnok által adott fogdafenyítés ellentmondott az alkotmányban foglaltaknak. Szintén ez év január elsejétől másfél évre csökken a szolgálati idő, majd 2008-tól további fél évvel csökken a sorkatonaság ideje.