Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2007.01.02 0 0 2604

Üdv mindenkinek!

Nos, amíg Frank Herbert művei világirodalmi és szépirodalmi remekművek, mély filozófia háttérrel, miűondanivalóval, addig a folytatás... Aki még nem olvasta a Vadászait -ami maga a borzalom, és ez a legenyhébb kifejezés rá-, az ne is vegye meg. Szörnyű, meggyalázzak az egész írói munkáját Fran Herbertnek, és az Eretnekeiben és a Káptalanházban megkedvelt karaktereket teljesen életszerűtlenné teszik, átformálják színtelen egyéniségekké.

pl. Murbellából, akit Odrade utódjának szánt, nem egy erős kezű vezető lesz, aki cselszövések sokaságával fogná össze a Régi Birodalom széthúzó hatalmi erőit. Egyszerűen egy nyafogű, erőtlen, vérengző nőszemély lesz, aki másról sem tud beszélni és gondolkodni, hogy jön az Ellenség, fogjunk össze. Ennyi.

Olvastam már más fórumokon is, hogy sokan nem kedvelik Kevin írói stílusát. Megértem minért mondták ezt.

Frank Herbert harc leírása:

"Egy Bene Gesserit-csellel fújta az ellenséget jelentő tollat elég közel magához. Egy Hormu-stílusú rúgás, amit felismernek. A kérdező holtan hevert a földön."

Ehelyett vérengzés megy az egész könyvben a csatajelentekben. :S

A könyv nem sok mondanivalóval rendelkezik, szinte semmivel. A két író teljes mértékben a saját sája íze szerint írta meg. A titokzatos ellenség Omnius és Erasmus lesz, ez mindent elárul  a műről. A két szereplő a Butleri Dzsihadért akar elégtételt venni. Ez lesz a Kralizec. :S

Egyébként annyit talán elhiszek, hogy a Dune 7-ben Frank Herbert valóban a Kralizec eljövetelét írta volna meg, hisz Leto a Gyermekei végén mondja, ha jól emlékszem Farad'n -nak, hogy biztos lehet benne, hogy a Kralizec nem marad el.

A másik borzalom az Arctáncoltatók által feléleszetett Paul ghola, aminek a DNS-ét egy olyan tőrről szedik le, amit Hasimir Fenring egy összesküvés soránPpaul hátába döfött. Így két Paul ghola lesz: egy a nem-hajón egy az ellenség kezében.

A harmadik tőrdöfés, hogy Paul nem a Caladanon született, pedig ezzel kezdődik az első fejezet, a fejezet számai helyett szolgáló kis szövegben van benne. Öcsém mondta, hogy a Kaitain-féle ötlet a Házakban volt benne. Szóval ezt is gond nélkül beleszőtték.

ennél még talán rosszabbak is vannak.

A "műben" a párbeszédekben sincs értelem, nincsenek összefüggések, csak csevej és kész. A leírások vsak néha közelítik meg haloványxan Frank Herbert stílusát.

Egyetlen pozitívum a műben, ami akár Frank Herberttől is származhatott. A renegát Bene Gesseritek és Halszólitók kiszabadítottak náhány tleilaxi nőt, és ezek vezetésével alakulnak meg a dühöngő Tisztelet Matrónái. Ez az egy teszett. A többi teljes mértékben eltér szerintem mindenttől, amit talán Frank Herbert meg akart írni.

Nem tudom ezek után megvegyem-e jövőre e Homokférgeket. Most olvasom, hogy trilógiát akarnak írni a Dűne és  Messiás közé. Pénzéhesek, nem érdekli őket hogy teljesen lerombolják a jővö generációinak Dűne-mítoszát.

Én már csak azt várom tőlük, hogy a Homokférgeiben közöljék azt másfél oldalnyi jegyzetet, amiből ezt a borzalmat szültél.

Nem tudná valamelyikőtök ezt felvetni, aki tud angolul külföldi fórumokon. Jó lenne, ha tudná a páros hol a helyük.

Szóval, ha nem tudjuk elérni a jeygzetek közlését, vegyük úgy, mintha meg sem íródott volna ez rémálom. : )))))))))

Meg ne vegyétek. :D Csalódni fogtok. Öcsém szerint a Butler-trilógia azért jó, mert arról nemsokat írt Frank Herbert, ott nincsenek a szeretett karakterek, ott ők is jobban ki tudtak bontakozni anélkül, hogy lerombolnák a mítoszt. Viszont a Házak Trilógia nem teszett neki. Én szerencsére el sem fogom olvasni, miután kezemben volt ez a borzalom, csak a Butler trilógiát.

A Paul of Dune trilógiától ments meg uram minket!:)

Kösz, hogy végigolvastátok.