madarbarat Creative Commons License 2007.01.01 0 0 25

Tartok tőle, hogy a rengeteg címszó és a lexikon kifejezések indokolatlanul riasztóak. Magyarázatképpen csak annyival egészíteném ki, hogy a címszavak után kimondottan enciklopédiás szócikkek következnek. De minden további nélkül felteszek néhány címszót, illetve a hozzá tartózó szócikket, hogy egyértelmű legyen:

 

bacilusgazda: →kórokozó mikroorganizmusokat ürítő →fertőző állat v. ember. (→baromfkolera)

 

bácskai keringő (hosszúcsőrű - Batschkaer Tümmler): a ma Kis-Jugoszlávia területén található Vajdaságban kitenyésztett, a szegedi magasszállóval rokon, élénk vérmérsékletű házigalamb a keringők fajtacsoportjában. A­rányos test, hosszan megnyúlt, keskeny fej, két oldalt forgóban végződő, rövid fésű, továbbá lapos ívű fejprofil, gyöngyszínű írisz és keskeny szemgyűrű jellemzi.

Utóbbi színe a tollazattal harmonizál. ìgy lehet szürkéskék, sápadt v. sárgás árnyalatú. A hosszú csőr vékony, jól zárt, s bár elfogadott jelzetten is, a tenyészcél a világos kávaszín. A hosszúkás orrdudorok finom szerkezetűek. A középhosszú nyak a torok tájékán karcsú. A mell emelt, a hát keskeny. A szárny a farkon nyugszik, a végük nem kereszteződhet, a szárnybúbok kissé elállnak. A közepesnél valamivel hosszabb láb tollatlan.

A színváltozatai:

fekete, barna, vörös, sárga, kék és ezüst szarkarajzzal;

egyszínű fehér, fekete, barna, vörös, sárga,

fekete szalagos kék, barna-, kék-, vörös. és sárgafakó vm. ezüst;

a csaposok lehetnek feketék, barnák, vörösek, sárgák v. kékek. Elismert örvös és gólyás változatban is.

Az ezüstök világosszürke tollazata dérlepte hatást kelt.

Az Országgyűlés 32/2004. évi határozatával NEMZETI KINCSÜNKKÉ nyilvánított fajta.

 

Baegle: 242 tonnás, 10 ágyús brigg, amelyet az angolok 1820-ban bocsátottak vízre. Első útja a dél-amerikai partokhoz vezetett, ahol az Admiralitás részére partfelméréseket végzett.

1831-ben Robert FitzRoyra bízták a hajót, hogy fejezze be a kutatásokat. A brigg új kapitánya javasolta, hogy ajánljanak fel helyet a hajón egy tudós személynek, aki a távoli tájak világát tudományos szempontból vizsgálhatná.

A választás Ch. Darwinra esett, és így a Beagle minden idők talán legfontosabb tudományos expedicióinak hajója lett. →Darwin ennek a fedélzetén korszakalkotó felfedezéseket tett.

Amikor megjelent műve - A fajok eredete -, a hajó mélységesen vallásos parancsnoka szembeszállt Darwinnal.

A hajó részt vett még Ausztrália hidrográfiai feltárásában, majd 1851-ben átalakították vámhivatali őrhajóvá.

Később kiképzőhajónak megvették a japánok, majd 1888-ban szétbontották.

 

Előzmény: ParrotLand (24)