kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.01.01 0 0 15643

Bocsássatok meg, én végül azt írtam az egriekről, hogy kár lenne értük. Fenntartásaim igazolására reggelig tudnám írni a különböző felderítő zászlóaljakkal kapcsolatos negatív tapasztalataimat.

 1, Tapolcán az újdörögdi zászlóaljat volt szerencsém ismerni. Egy darabig a sógorom is a tagja volt, így elbeszéléseiből többet láthattam belőle, mint a helyőrségparancsnok. A helyőrségi fegyelmi értekezleteken a legtöbb "alakot fel!" mindig a felderítő zászlóaljtól volt, és nem vagány stiklikkel, hanem primitív fegyelmezetlenségekkel.

 2, A ZMKA szokásos termékbemutatóján Győrben voltunk, és az egész zászlóaljon belül - a parancsnokot is beleértve - nem találtunk olyan személyt, aki a rádiófelderítő iránymérőket tájolni tudta volna, vagy tudott volna arról, hol van a tájolóműszer, és mi az a mágnestű helyesbítés.

 3, Bécsbe mentünk, Győrben tankoltunk, ezalatt beszélgettem a f. z. egyik főhadnagyával. Elmondta, ő foglalkozik a KT-83-as lézertávmérős katonák bázisképzésével. Mondtam, úgy tudom, a távmérő nem működik akkumlátor problémák miatt. Persze, mondta, ezért elmondjuk nekik ha lenne benne akkumlátor, és megnyomná a mérés gombot. akkor a látómezőben azt láthatná hogy....Mindezt hat hónapon keresztül.

 4, 1991 november 6-án egyszerre fogadtuk be a győri és szombathelyi f. z. részeit. Azonnal segíteni akartunk nekik a közetre érvényes mágnestű helyesbítés meghatározásában, még mindig nem tudták hogy mi az, és a további öt évben sem voltak hajlandók megtanulni.

 5, Néhány nap múlva kiderült, hogy kapok egy BRM1K-t és egy BMP1-es század tevékenységéért vagyok felelős OPCSOP parancsnokaként. Nem találtam egy embert, aki betanított volna a BRM1K navigációs berendezésének a használatára. Illés tüzér főhadnaggyal autodidakta módon megtanultuk, és szivesen kiképeztük volna a felderítőket is. Ezt sem igényelték a további 5 évben. A járműben egyetlen feltöltött akkumlátort sem találtunk - sem hiradót, sem a motorhoz tartozót - levegővel indítottak, ha egy beindult attól kezdve bikáztak. Kaposvárról kértem törzsbeli felderítőket a felkészítéhez. Első éjszaka, mielőtt a képzést megkezdtük volna, megitták a dandárparancsnok repikészletét. Másnap, amikor figyeltem, hogy mit és hogy tanítanak, hazatanácsoltam őket. Tároltunk az ügyvitelen néhány lövész szabályzatot, abból készülve megkezdtük a felkészülést. Kellemes partnereket ismertem meg azokban a kollégákban akikkel akkor több mint egy évig együtt tanultunk és adtuk a folyamatos készenléti szolgálatot.  gyulla               

Előzmény: Stylist (15638)