showtimes Creative Commons License 2006.12.19 0 0 6915
Akkor vitatkozzunk kicsit, szerintem meg, ha okosabban vezetik a németek a csapatokat, akkor át tudtak volna kelni a Volgán 42 kora ősszel. Sőt, ha már minden áron be akarták venni Sztálingrádot szerencsés is lett volna áttenni a másik oldalra egy hídfőt, amivel elvágják a város ellátását és szépen felmorzsolódtak volna, mint ahogy később a németek morzsolódtak fel a városban és térségében ellátás nélkül.

Azt gondolom nem tagadod, ha az értelmetlen városi bevetés helyett a várostól északra, vagy délre, nyílt terepen ( még, ha északra hasadékok is vannak, délre, meg tavak) alkalmazzák a 62. hadsereg körbezárása után a páncélos és gépesített csapatokat ( Csujkov több helyen leírta, hogy a németek erősen a kezére játszottak, nyílt terepen érvényesült volna az erőfölény), akkor nem 3 részletben 30 km-en jutnak ki a Volgára, hanem sokkal szélesebb szakaszon. Utána a műszaki csapatokat ( légi úton hoztak 5 zászlóaljat) nem a városban kellett volna felörölni a háztömb harcban - miután a városba szorították az oroszokat, nem ostromolnak, csak erős blokád alá veszik, hogy ne tudjon erőt kivonni, tüzérség, kisebb részben légirerő, meg kisebb rohamcsapatok folyamatos nyugtalanítása.
Gondolom abban is megegyezünk, hogy nappal tökéletes fölényben volt a Luftwaffe ősszel a város térségében. Nos, annyit kellett volna tenni, hogy ennek fedezete alatt mondjuk a várostól délre, a nagy kanyarnál lévő szigetre deszantot tesznek át ( a Donról, vagy máshonnan kis hajókat tudtak volna hozni), majd a műszakiak pontohidat építenek ( az oroszok is ezt csinálták több szigetnél pedig a németek lőtték, bombázták). A szigeteken csak hadtáp és tüzérségi megfigyelők voltak, de a légifölény bortokában egyébként is be tudták volna venni a rohamcsapatok. Már ezzel is elvágták Volna majdnem teljes egészében a volgai utánpótlást, s ha nagyon akarják egy újabb bakugrással északabbra a várossal szemben, vagy délebbre a kikötők környékén újabb deszantot dobhattak volna át. Elég lett volna egy kisebb hídfő néhány beásott ezreddel.

Ha pedig a várost beveszik a felszabaduló csapatokkal biztosíthatták volna a szárnyakat - délen felzárkózhattak volna a deltáig a Volgára - ezzel elvágták volna a Kaukázusba menő - septében épített - egyetlen vörös kézen maradt vasutat.
Előzmény: Zicherman Istvan (6893)