showtimes Creative Commons License 2006.12.13 0 0 6786
Nem azt mondtam, hogy megnyerik a háborút:)
Arra már nem volt sanszuk. Pusztán annyit, hogy, ha gyorsabban regálják le a román eseményeket, akkor sanszuk lett volna az oroszokat Foksánynál megállítani, de legalább lelassítani. Ha egy hetet nyernek valószínűleg már az is elég lett volna az délerdélyi hágók lezárásához, s akkor az orosz nem jön be 44 őszél, télen meg pláne nem a Kárpát-medencébe. Nekünk, magyaroknak ez főnyeremény lett volna. Az már a németek baja, ha Varsó-Berlin irányban elkalapálják őket...
mennyivel kellemesebb lett volna úgy megélni a háború végét, mint pl. a csehek tették? ( esetünkben ez lett volna az elképzelhető legjobb variáció, a háború végén békésen megszállnak az oroszok, esetleg Bp. is zónákra osztva).

Csak úgy megjegyzem, Churchill a nagy debatter szerette a különleges akciókat, szerintem hasonló esetben bevetette volna a maradék légideszant zászlóaljakat a hágók lezárására. A Barcaságban, a hágók bejáratánál nyugodtal le lehetett volna tenni őket, lévén akkor még többségében szász parasztok által lakott vidék, s fegyveres milíciájuk is volt, akikre számíthattak. A román helyőrségek szerintem az átállás után napokig ki se mertek mozdulni a garnizonokból.
Előzmény: Némedi László __ (6781)