showtimes Creative Commons License 2006.12.13 0 0 6763
részleges igazad van:
1, a román átállás valóban meg volt szervezve, s a németek alábecsülték az első 2-3 napban, részben ezért is nem szakadtak el a főerőik Moldáviában időben az oroszoktól és nem zárták le a Focsani kaput ( a front jelentős rövidítése, előkészített állások, vazi akadály elég lett volna a VH megállítására, a Sztavka a tartalékokat biztos, hogy nem ide, hanem a berlini irányba küldi.

2, A 2. magyar Hadsereg nem csupán az 1. HDS-ből átdobott két hadosztályból állt, a póthadosztályok is meglepően jól harcoltak, s ott volt a német Gruppe Siebenbürger, benne egy intakt SS hadosztály, s páncélosok, tüzérség - amit jól lehetett vegyíteni a gyengébben fegyverzett, de harcolni akaró magyar alakulatokkal

3, Tordánál nem akadtak el a magyarok, 3 nap alatt 70 km-t nyomultak előre - az előttük védekező román hadosztályt teljesen szétverték, parancsnokát vezérkarostól elfogták. Ne fitymáljuk le a valódi magyar sikereket! Azért álltak meg, mivel szept5-én indult a támadás, s a légi felderítés már ezen a napon jelezte az orosz élpáncélosok elérték a Kárpátok szorosait. Szept.8-án padig kiadták a parancsot a védelembe való átmenetre, mivel az orosz páncélosékekkel több helyen harcérintkezésbe kerültek, s már nem volt sansz a szorosok elérésére.

4, ezt követően egy magyar gyalogos és pc. hadosztály, néha egy német pc. hadosztály támogatásával majd egy hónapon át Torda térségében feltartott egy orosz pc. hadtestet és a román csapatokat. Ez volt a tordai csata, s azért vonultak vissza a végén, mivel Erdély kiürítése miatt már Kolozsvár térségében voltak a balszárny csapatai.

5, Arad alatt is elverték a románokat rendesen, de ez csak korlátozott, pozíciójavító támadás volt, mivel nem a trianoni határon akarták fogadni az oroszokat. Világos térségében találkoztak össze a magyarok és a szovjet páncélos ékek. Arad térségét elvesztették, de az oroszokat sikerült lefékezni.

6, Az erdélyi román haderő nagyon gyenge teljesítményt produkált a magyar-német ellentámadás idején, a közben Moldvából áthelyezett román csapatok sem jelentettek erősítést, mivel az emberanyag igen demoralizált volt. A beérkező oroszok által grundolt Tudur Vladimirescu is kb. olyan teljesítményre volt képes, mint egy átlagos magyar sorhadosztály.

7, német fegyverek román kézben. Döntően nem zsákmány volt, hanem az eredeti fegyverzetük, amit Hitlernek köszönhettek, pl. Me 109-esek, német lövegek... a németek a raktáraik többségét megvédték a románoktól, mikor jöttek az oroszok felgyújtották. A légierőt meg majd teljes egészében evakuálták ( Szászrégennél pl. töb száz gép állt a mezőn, szállítók, vadászok, bombázók, minden féle... amire az oroszok légicsapást is mértek).
Előzmény: M.Zoli (6762)