Törölt nick Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11145
Szükség van jogászra, szükség van kereskedőre, ahogy könyvelőre is. Az a nagy kérdés, minek nevezzük azt, amikor ezek úgy elszaporodnak, mint a nyulak?

Azt nevezik fejlett kapitalista társadalomnak. Japánban, az USA-ban, Svédországban, Svájcban, Franciaországban, vagy Szingapúrban tobzódnak ezek az improduktív herék. Javaslom Szomáliát, Észak-Koreát, vagy Kubát, ott is vannak (sajnos már nem nagyon találni olyan társadalmat, ahol ne lennének - esetleg a koi-szan vadászó-gyűjtögetők körében), de messze nem annyian. Sajnos hozzávetőlegesen az egy főre jutó GDP-vel szaporodnak ezek...

Egyébként én teljesen egyetértek veled, hogy a kereskedő improduktív, hiszen nem hoz létre új értéket, csak egy meglévőt szállít egyik helyről a másikra. Ennél már csak a bányászok improduktívabbak: ők a föld alatt meglévő dolgokat (uránérc, szén, arany, stb.) csak egyszerűen fölhozzák a föld méhéből, így megkönnyítve ezek elpazarlását. Új értéket azonban nem hoznak létre, szemben az alkimistákkal, akik új aranyat hoznak létre! Ilyet a bányász soha nem csinál.
Előzmény: advocatusdiaboli (11084)