CarloB Creative Commons License 2006.12.08 0 0 28711
Pangasius cf. sutchiPangasiidae

Schlankwelse  (Sovány/Karcsú harcsák)

A hazájuk Dél-Kelet-Ázsia beleértve Indonéziát, nagy és nagyra növö harcsák.

A test hosszan nyújtott, egyes nagyobb fajoknál csak kissé összenyomott. A fej és a test meztelen. Ritkán egy (Pangasianodon), de a legtöbb esetben 2-4 pár bajuszok (tapogatók). Dorsale (hát úszó) rövid, magas, erös tüskével (úszósugárral), Anale (végbél úszó) hosszú, a zsirúszó megvan, és messzire a hát úszó mögött odaillesztett. Az állkapocs fogasitott, a szabálynak megfelelöen ugyancsak a szájpadlás is (Vomer és Palatinum), de a Pangasianodon nemzetségnél kivételképpen fogatlan. A családnak a Schilbeidae családdal sok azonossága van.

A soványharcsákhoz tartozik ugyancsak az óriásharcsa Pangasianodon gigas (CHEVEY, 1930), aki 2,5 méter test hosszat is elérhet. A faj az ivási vándorlások alkalmával a Mekongban erösen halászott. A vándorlás célja a Dali-tó Yunnan-tartományban (Kina). Sok fajok értékes éthalak. 8 nemzetség úgy (kb.) 25 fajjal.


Pangasius nemzetség  (CUVIER ET VALENCIENNES, 1840)

A családnak megfelelö testalkatú harcsák. Egy pár felsö- és egy pár alsó állkapocs bajusszokkal (tapogatókkal). A hátsó orr-nyilás az elülsöhöz közelebb fekszik mint a szemhez. Ami maga a szájnyilás hosszabbitásában található vagy ez alatt a vonal alatt van. Dél-Kelet-Àzsia beleértve az Indo-Ausztráliai szigetcsoportot. Úgy 20 fajjal.


Pangasius sutchi   FOWLER, 1937

Haiwels (Cápaharcsa)

Tajland (Bangkok környéke), Laosz; 25 cm -ig.

D 2/7-8; A 4/30-32; Dorsale (hát úszó) két csukott lágy úszó sugárra, következik 7-8 legyezö szerüen szét tárt lágy úszó sugarak. Anale (végbél úszó) négy nem szét terjesztett lágy úszó sugárra, következik 30-32 legyezö szerüen nyitott lágy úszó sugarak.

A nemzetségnek megfelelö testalkat. Sötét ezüstszürke, két széles fekete hossz irányú kötödésekkel. Az elsö a fejtöl egyenes vonalban fut a Caudale (farok úszó) bázisáig (alapjáig), a második a fejnél kezdödik, a has felé egy ivet ir, és hátrafelé mindig keskenyebb lesz, majd a végbél úszó hátsó részén végzödik. A has fehéres. Az úszók feketék világos szélekkel. A nemi különbségek ismeretlenek. A gondozásához csakis nagy és tágas tartály/medence a megfelelö. Elegáns, társaságot kedvelö csapathalak, akik egyedül tartva tönkremennek. Vizhömérséklet 20 - 25° C. Èlö eleség. Kemény, kitartó faj, de a megszokási idöszakban zavarások/zaklatásoknál percekig tartó sokk-állapotokkal reagálnak és mintha halottak lennének fekszenek az akváriumban. A napközben aktiv és a teljes egésszében békés természetü harcsák sok úszóteret igényelnek.
--
Irta Prof. Sterba,..forditotta kis infóként,..CarloB
Előzmény: CarloB (27412)