Pitti11 Creative Commons License 2006.12.06 0 0 13672

Bonyolult dolgok ezek...

Sajnos az építkezés folyamán megtapasztaltam, hogy magyarországon annyira felhígult a szakma a kókler "hamargyorsan meggazdagodjunk" emberekkel, hogy azt eddig elképzelni sem tudtam. Ezt értem az építészetre, statikára, épületgépészetre, festőre, burkolóra... sorolhatnám. Viszonylag sokmindenhez értek, a kivitelezés több mint felét én végeztem, főleg azokat ahol inkább csak kézügyesség és precizitás szükséges (festés, burkolás, betonozások,) és azt kell mondjam amit én csináltam abban sokkal kevesebb a hiba mint amit szakember. Ezzel nem magamat akarom fényezni, hanem a sok szakembernek nevezett gányolót minősítem.

A fűtésszerelőt egyik nagyon jó régi barátom ajánlotta, aki tuti nem akar nekem rosszat, és mégis így jártam vele. Ezek után hol keressek megbízható szakembert? Az építész elcseszte az egész tervemet, amikor visszamentem hozzá kiderült, hogy nem is ő rajzolta csak aláírt. A statikussal veszekedtem 2 hónapot aztán elhajtottam. Sajnos sem pénzem sem energiám nincs még n+1 épületgépészt kihívni, aki aztán azzal kezdi, hogy az előző munkáját lehordja a sárga földig, majd elcseszi mégjobban. Általában nem vagyok teljesen hülye, ész érvekre, józan-paraszti gondolkodással elmagyarázott dolgokra nyitott vagyok. Abban is biztos vagyok, hogy a fűtésszerelő nem véletlenül kötötte így a padlókört, valami oka biztos van csak tudnám, hogy mi. Ha megnézem a neten fellelhető hidraulikus kapcsolásokat, mind olyan egyértelmű és jó mint az egyszeregy, mégsem így kötötte nálam.

 

A lényeg amit ki akarok hozni az egészből... azt mondod, hogy a padlófűtés szivattyúját nem illik kapcsolgatni. Ez úgy hangzik mint egy fűtési alaptörvény, tehát szabályozzuk az előremenő vizet de a keringetés azaz a fűtés folyamatos slusszpassz, ha jól értem. Viszont több vezérlés és szabályozástechnikával foglakozó neves cégek írásaiban olvasható, hogy a padlófűtést is hőigény függvényében kapcsolgatják termosztátok. Viszont máshol meg a nagy betonfelület tehetetlenségével magyarázzák a szabályozhatatlanságot, ezért nem illik kapcsolgatni a szivattyút ahogy Te is írod. Ezek homlokegyenes ellentmondások de mind a kettő igaz. Csak én ezek között nem találok el...:(, viszont józan paraszti ésszel még mindíg azt mondom, hogy kapcsolgatni fogom a szivattyút, mert a napi 24 órás üzem szinte biztos, hogy gazdaságtalanabb lesz mint ha éjjel és a délelőtti órákban (senki sincs otthon) kikapcsol a programozható termosztát.

A padlófűtést valójában csak a padló temperálására szeretném használni, mindenhol van radiátor is. Aztán ha nem válik be, akkor kikapcsolom a padlókört végleg.

Annyi radiátor lett mindenhova tervezve, hogy padlófűtés nélkül fedezik az összes hőszükségletet, és én úgy gondoltam, hogy ha megy a padlófűtés akkor ott a radiátor termofejek lezárnak. A padlófűtés termosztátja padlóhőmérsékletről dolgozik, amit programozok napszakok szerint. A radiátorkör termosztátja pedig olyan helységben van ahol nincs padlófűtés, és nincs termofej a radiátoron és ezt is programozom. A kazán pedig a saját időjárásfüggő vezérlése szerint állítja elő a kívánt előremenő hőfokot, egy általam kiválasztott jelleggörbe szerint, ez kihatással van mintkét kör előremenő hőjére. Ez nem is túl drága és viszonylag jól szabályozott... gondolom én.

 

Előzmény: enginer (13635)