Pitti11 Creative Commons License 2006.12.05 0 0 13601

Üdvözlök mindenkit!

 

Hidraulikában és áramlástechnikában nem nagyon vagyok otthon, ezért egy kérdéssel fordulok hozzátok. Új építésű családi ház fűtésrendszere két önálló fűtéskörből áll, egy padló és egy radiátoros. A padlófűtés előremenő vízhőmérsékletét kézi keverőszeleppel állítom be, nagyjából 40 fokra. A két önálló kör egy hidraulikus váltóval van leválasztva a kazánkörről.

Az alábbi kép 1. ábráján vázoltam a jelenlegi állapotot, ami gyakorlatilag jól működik csak iszonyú rosszul szabályozható. Ugyanis a padló és radiátorkörök visszatérője össze van gyűjtve még a padlófűtés keverőszelepe előtt, ezáltal mikor a radiátorkör üzemel, a visszatérő vízhőmérséklet már több mint 40 fok, és a keverőszelepet teljessen le kell zárnom. Viszont ha a radiátorkör nem megy akkor nyitnom kell kb 3-as fokozatra. Ezt esetleg a keverőszelepre egy motoros meghajtással, vezérlővel meg lehetne oldani, de nem igazán értem miért kellett a visszatérőket a keverőszelep előtt összegyűjteni. Namost a kérdésem az lenne, hogy ha a 2. ábra szerint a radiátoros visszatérő a keverőszelep után csatlakozna a rendszerre, akkor ez hogyan módosítaná az áramlásokat? A 2. ábrát saját elképzelés alapján rajzoltam, láttam már hasonló kapcsolást de az áramláshoz annyira nem értek.

A fűtésszerelő azt mondja, hogy az úgy jó ahogy van. 

Ha valaki el tudná mondani, hogy a 2. ábra szerint miért nem működne a rendszerem, nagyon megköszönném. Gyakorlatilag nem lenne ez egy nagy beruházás a forrasztott rézcsöveket átkötni, mint egy keverőszelep vezérlés.