Triton_42 Creative Commons License 2006.11.30 0 0 96
Üdv mindenki!

A zorrózás egy nagyon látványos dolog és jó ügyesség kell hozzá, de sztem nem igazán meccsre való. Legalábbis hajlított ütővel semmiképpen sem. Aki alap ütővel meg tudja csinálni(ahogy strew is csinálta anno Tüskés Vérmókusok-Triton mecsen tavaly, pont mellettem, gólt lőve) , annak grat, az elég ügyes, és az nem esik ki a játék többi részéből, mert sztem zorrós ütővel nem nagyon lehet mást csinálni.
A védelem szempontjából viszont már vannak problémák: Ha valaki elkezd zorrózni, attól igazából egy módon lehet elvenni a labdát, nevezetesen, ha kibillented az egyensúlyából.Tehát ütközésre kényszerít egy olyan játékban, amiben éppen, hoy keülendő az ütközés a szabályok szerint. És a bírók a legtöbbször fokozottan védik a zorrós embert, tehát elég felvennie a labdát, elkezdeni zorrozni, és akármi történik innen csak jó lehet, mert vagy gól, vagy elveszik tőle a labdát, akkor feldobja magát, és a legtöbb bíró rávezetést, vagy szabadütést ítél....
A másik probléma, ami gyakran előfordul: Mivel tehetséges a gyerek, és jól zorrózik, beteszik játszani. A védő szembekerül vele, és ott a dilemma: Oda kell lépni neki, mert különben gólt lő. De ha odalépek, tuti valami baja lesz a kissrácnak. A legtöbbször szóba sem jöhet hogy odalépek neki, mert féltem a testi épségét (legalábbis nálam ez így van). És ha belegondolunk sportszerűség szempontjából: nem igazán fair play kisgyereket játszatni.
És az igazi probléma az, hogy akik ma kezdenek floorballozni, azok azt hiszik, hogy ha megtanulnak zorrózni, akkor jók lesznek. Nagyon sokszor nézem a meccs előtt az ellenfél játékosait, ahogy zorróznak (nálunk nem szokott senki), és először meglepődve vettem észre, hogy legtöbbször a meccsen a zorrósok szinte semmit nem csinálnak. Beállnak a kapu elé, és elvárják, hogy a többiek kiszolgálják őket labdákkal. És amikor ilyen ember kerül egy csapatba, az a legtöbbször már nem tekinthető igazi csapatnak, vagy legalábbis úgy tekinthető mintha emberhátrányban játszanának. A zorrózással kapcsolatban az igazi probléma a felfogás. Felbomlasztja a csapatot, és aki csinálja, sztárnak érzi magát, lehet többnek is a csapat többi tagjánál. És elindul az ördögi kör: nem passzol nekik, mert ő tud gólt lőni, ő viszont elvárja a passzokat, mivel ő van kapuközelben, ő lövi a gólokat, tovább sztárolja magát, és így tovább...
A zorrózás köré épült "kultusz" és a hozzá kapcsolódó mentalitás az igazán nagy probléma. És hogy ha valaki megnéz egy floorballos videót, vagy benéz egy csarnokba meccs előtt vagy egy edzésre, ahogy pavel mondta, azt hiheti, hogy ez a sport ebből áll, vagy hogy ez valami egyéni sport.
Az ütők hajlítását kéne tiltani, vagy mérsékelni, és akkor csinálja, aki tudja.
A felvázolt helyzet lehet, hogy drasztikus, de sajnos szerintem közel áll a valósághoz, és bocs, hogy ilyen hosszúra sikerült.

Ulicza Tamás (#42)
Triton Floorball Team
védő