Princ of Carpatia Creative Commons License 2006.11.29 0 0 14700
Üdv Topiklakók!
"thehassan"! Bocs, hogy a hsz.-ed révén megint mint civil "bekotyogok"! :-)
A bekotyogásom alapja az, hogy ma is művelem a rádió hírforgalmat, mint rádióamatör.
(Főleg mióta megint nyugdíjjasként rengeteg az időm. Annó ifjú koromban mind az RH, mind az URH sávokon igen aktív voltam. Ma megint erre vettem érdeklődésem, és ismét tervezem aktív "éteri munkám" URH.-n.) No:
Örök vita volt mindkét hullámsáv előnyének, és hátrányának szakmai megvitatása. Mint ahogy írtad, mindkettőnek megvan a jogosultsága. Nem hiszem, hogy agyas "parkettások" ebben műszakilag állást tudnának foglalni. Ha én ök.-t szertnék csinálni pölö YA (jappán) állomásokkal, akkor RH min 100W, pl 7 MHz-n. Ha csevegni akarok Gyuri druszámmal a HG9....körzetben, akkó 10W 144 MHz.-n a Gallyatetői átjátszón keresztűl, persze FM.-en. Emlegethetném, hogy történelmet írt az az amatőr páros is, aki EME -Föld-Hold-Föld- ök.-t csinált annó 144 megán, speckó kőrpolarizált antennával, és KW.-nyi teljesítménnyel. :-) Igaz ehhez bevárták a bolygók kedvező állását. Látható mindenkinek: Minden lehetőségnek megvan a jogosúltsága, csak lehet, hogy ma már KORSZERŰTLEN!!!
Mert ekkor jut eszembe az a kis szöszzenet sztori, ami rokonom, -ki hiradó tiszt volt annó- élménye: Bakony nevű hadgyakorlat ami annó, még NATO csatlakozásunk előtt volt. Az ex-szovjet techikán nevelkedett ifjú híradó tiszt kicsinyt megmerevedett, mikor az USA haderejéből érkezett hiradó th.-t fogadta, és az a nála lévő A/V.-t letelepítette. Segedelmet annyit kért, hogy merre van észak. (Biztos volt egyébbként tájolója.)
Aztán kinyitott egy esernyő-szerű parabola antennát. Gombnyomás a hozott "kütyün", és az "esernyő" némi mozgás után megállt egy meghatározott szögben. Ezután a hiradó katona megjelentette egységének, hogy megérkezett. (A történet rövidített, és lehet, hogy "urban legend", de valahogy sacperkábé tíz éve így történt! :-) )
No, ennyit a mai technikáról! Miért nincs nekünk ilyen? Pedig volt annó egy VIDEOTON-unk! :-(!
Nos, mindezt csak azért írtam, mert a
MAGYAR HONVÉDSÉG MEGSEMMISŰLT!
Öreg Csóka
Előzmény: thehassan (14681)