P.Peter Creative Commons License 2006.11.25 0 0 4489
Egy kicsit off téma következik, de itt is beszélgettünk a monitorok kalibrációjáról, és tegnap óta gyarapodtak ez ügyben a tapasztalataim :-)

Már régóta terveztem, hogy kalibráltatom vagy kalibrálom a monitorjaimat, mert mint írtam korábban, a környezetemben öt monitor ötféle képet mutat. Egy ideje a gépemen két monitor van, és ezek sem voltak egymással köszönő viszonyban sem. Az egyik képe minden beállítás (Adobe Gamma súlyosbítással) után is túl sötét, erősen kontrasztos képeket adott, bár a színei nagyjából rendben voltak. A másik csapnivaló színekkel fátyolos, erősen kontrasztszegény képet adott. A képeket jó ideje úgy dolgoztam fel, hogy a két monitor között tologattam őket, és erősen rászoktam, hogy még így is inkább a hisztogrammot figyeljem a látvány helyett (Ami egyébként inkább csak előny, de azért külön tudomány a használata, amiben így is elég kutyaütő vagyok :)
Hosszabb távon mindenképpen le fogom cserélni legalább az egyiket, de ez csak a problémáim egy részét orvosolná, ezért is gondolkodtam a kalibráción. Az utóbbi időben nézegettem a Panton Huey-t és a Spyder2 családot, hogy esetleg ezek közül megveszem egyiket. Az itt a fórumon olvasott, és a guglival összevadászott infók és tesztek alapján végül csak a Spyder2 családra szűkítettem le a kört.

Még egyszer megköszönve többek tapasztalatait, idézek pitman hozzászólásából [4458] a Spyder2 termékekről:
Ha jól tudom az express csak monitort tud kalibrálni, előre beállított színhőmérsékleti értkekkel (pl 6500K).
A suite már printert is tud kalibrálni, duál monitoros rendszereket, RGB előkalibráció. Több előre beállított presettel rendelkezik.


A Spyder2 család csak a hozzá adott programokban, illetve azok tudásában különbözik, a beállító eszköz ugyanaz. A drágábbakhoz adott nyomtató kalibráló csak szoftveres, és mivel keveset és ritkán nyomtatok itthon, ez nem érte volna meg nekem a különbözetet. Az express valóban csak egy monitort támogat, de ezt úgy éri el, hogy az ICC profil neve amit létrehoz, bedrótozva Spyder2express, és a belső megnevezése is ez, valamint az ablaka nem mozgatható a desktopon, így nem húzható át a második monitorra. Az előző probléma XP alatt a Color Control Panel Applet, az utóbbi pedig egy kis beállítgatás, újraindítgatás segítségével 'orvosolható'. Ezek és a pénztárcám kapacitásának ismeretében mondtam le az RGB előkalibrációról, és maradtam az express mellett. Tegnap délután megvetem, este feltelepítettem.
Egy normál kalibráció (az egy monitoros korlát megkerülése nélkül, tehát az 'alap' monitorra) kb. 10 perc, egyszerű, semmi extra tudást nem igényel. Az eredmény viszont látványos. A sötét monitoron előtűntek a részletek, a másikról eltűnt a fátyol, és a színeik közötti kis megmaradt különbség csak azért látszódik, mert közvetlenül egymás mellett állnak... Tudom, hogy egy drága, minőségi monitor és egy drága, profi kalibráló cucc sokkal többre képes, de ezeken a több éves, gyártásukkor sem csúcskategóriás monitorokon ez a belépő szintű kalibráló eszköz akkorát lendített, hogy a különbséget el sem hinném, ha nem a saját szememmel látnám. Így ha megint lesz elkölteni való pénzem valamikor, lehet hogy a monitorcsere ismét tolódni fog, és egy obi beszerzés fog előbbre kerülni a listán :-)