Pali72 Creative Commons License 2006.11.20 0 0 66

Szia!

 

A válasz nem csak neked szól, hanem mindenkinek, még akkor is, ha esetleg kellemetlen.

Előre bocsátom, hogy én csak a mentésben vettem részt, illetve másnap láttam a helyszínt. A történteket az ottlévő kollégáktól hallottam.

 

A lényeg:

A cég egy osztálya csapatépítésen volt Dobogókőn. A napi program végén, a vacsi előtt, elhatározták páran, hogy sétálnak egyet. Úgy volt, hogy a kilátóhoz mennek.

Útközben azonban Robi ötletére végül a sárga félkör alakú ösvényre mentek, hisz Robi szerint, az egy körút, ugyan oda érnek majd vissza, ahonnan indultak.

 

Eddig nem is lenne nagyobb gond. De itt jön sajnos Robi felelőssége, vagy felelőtlensége, ugyanis ekkor már tök sötét volt (du. 5 körül). Az egész csapatnál talán két lámpa volt (Robi LED-es fejlámpája, és talán még egy másnál), melyekre azt hiszem 8-an jutottak. Az erdő nyálkás, csúszós volt a sok avartól és a párától. A túra résztvevői között pedig Robi volt az egyetlen gyakorlott ember. Sajnos ez felveti az Ő felelősségét is, hiszen más is leeshetett volna, vagy akár többen is.

A baleset egy olyan részen következett be, ahol az ösvény egy domb geincén halad, majd hirtelen 90 fokban balra meredeken lefelé folytatódik. Szemben egy kb. 5 emelet mély szakadék van. Ha valaki nem veszi észre a balkanyart, hanem előre megy tovább, a szakadékba esik.

 

Sajnos Robi pont a baleset előtt 1-2 percel adta át valakinek a lámpát, de ennek ellenére Ő ment elöl. A baleset bekövetkeztekor a többiek kicsit lemaradtak nézni egy fán a jelölést, és szóltak is, hogy az balra jelzi az utat, de Robi pont rossz irányba fordult. Csak arra tudunk gondolni, hogy a sötétben nem tudta pontosan éppen melyik szakszon vannak, és azért mondta, hogy a másik irány a jó.

 

A tanulság - anélkül, hogy oktatni szeretnélek titeket -, hogy ilyen körülmények között, hiányos felszereléssel, amatőrökkel NEM SZABAD nekivágni egy esti túrának, és főleg nem szabad rutinból mozogni veszélyes helyen. Ilyenkor bizony a rutin sokszor lehet hátrány, mint előny.

 

Üdv: Pali

Előzmény: Műhód (63)