monyesz Creative Commons License 2006.11.17 0 0 12841

Hát igen a hatásfok is jó kérdés.

Mint tudjuk a mezei egy(két)fokozatú kazánok, ahogy te is írtad a teljes teljesítményüknél dolgoznak a legjobb hatásfokkal. A modulálni képes kazánok, ezt egy tartományban tudják, bár felteszem ott sem azonos a hatásfok, csak úgy vannak méretezve-beálítva, hogy azért még az alsó határnál elég jó hatásfokkal dolgozzanak, utána meg inkább kapcsoljon le és kapcsolgasson a kazán ki-be. Azt is megtudtuk, hogy a kondenzációs kazánok a csúcsteljesítményűknél jóval alacsonyabb szinten (úgy emléxem felénél) dolgoznak a maximális hatásfokkal - ezért kellene nekem 24kw-os kondenzációs kazán, ha lecserélném a mostanit.

A sokat emlegetett FÉG készülék biztos szépen modulál, csak a hatásfok kérdéses. Mert a levegő 'odajuttatása", a kéményhuzat, meg még ki tudja mi, ami befolyásolja a hatásfokot, nem úgy lett kialakítva, hogy ennek megfeleljen. Szvsz kellene egy turbós rész, ami mesterségesen keveri be a levegőt a megadott és változó gázmennyiséghez. Szvsz bizonyos láng alatt a füstgáz hőmérséklete sem lehet elég magas, ezért a kondenzációval is lehetnek gondok (meg még ki tudja mivel).

 

Amíg az átfolyós V4-es vízmelegítőnk volt, azon is szépen látszott a moduláció, kevesebb víz folyt át, kevésbé nyitott a szelep, de a gázszerelő elmondta hogy ez nem üzemszerű működés (lehet tévedett), nyissuk meg a csapot teljesen, hogy a láng maximális magassággal égjen.

 

Remélem sok hülyeséget nem írtam...

Előzmény: Vektor007 (12836)