archivalo Creative Commons License 2006.11.15 0 0 130

Szia!

 

A fába való menet és a fémmenet nem ugyanolyan. A lényegi különbség a menetmélységben vagyon: fában (főként puhafában) nem kapaszkodik meg eléggé a fémmenetnyi szerszám - tapasztalatból mondom. Lukba még csak-csak bele tudsz fúrni fém menetvágóval, de csapra már nem - egyszerűen ledarálja az előzetesen már elkészült meneteket - kicsi a fa szilárdsága ahhoz, hogy meg tudja támasztani a menetmetszőt annyira, hogy a szépen, fokozatosan növekvő fogásokat ki tudja "harapni" belőle. 

A kisvakondban lehet kapni készletet, potom 30 eFTért (3 méret van benne)...

A Dick honlapján (http://www.dick.biz/), illetve a katlógusában van famenetező készlet: 1/4, 1/2, 3/4 és 1 coll méretekben cca 50 EUR áron (per darab). Nem vagyok bizots benne, de - pontosan a zoll méretek miatt - lehet, hogy Withworth (csőmenet) profilú a famenet, ayay nem 60 fokos, hanem 55. Ez szemre nem látszik, de pont elég ahhoz, hogy ne tudd egymásba tekerni a csavarokat.

Itt, vagy a Hobbiasztalos topicban "körözték" azt az ábrát, ami bemutatta, hogyan készíthetsz menetet felősmaróval és profilkéssel - igaz, ez csak apamenetetet tud csinálni...

A hagyományos asztalosmunkában volt egy "menetvágó gyalu" - gyakorlatilag egy V alakú késsel ellátott furatos tömb, ahol a kés a furat tengelyére nem merőlegesen, hanem a menetmelkedési szögnek megfelelően állt és állíthattad a kés kiállását - azaz a "beállását", fogásvételét.

Előzmény: citera (128)