ArroW Creative Commons License 2006.11.13 0 0 12414
Azt hiszem erre szoktak mondani hogy egy dolog az elmelet, mas dolog a gyakorlat..

Mikor kezd el egy készülék modulálni egyáltalán? A készülékek elektronikájában előre meghatározott arányossági tartományban működik a moduláció, ami általában 2 K. Ez azt jelenti a léghőmérsékletről modulálni tudó készülékeknél, hogy az előremenő fűtővíz hőmérséklete nem változik mindaddig a kazántermosztáton beállított értékhez képest lefelé, míg az arányossági tartomány alsó határát, ami függ a kívánt helyiséghőmérséklettől, el nem éri a mért léghőmérséklet. Utána minél kisebb ez a hőmérsékletkülönbség (kívánt-mért), annál inkább csökken, illetve egy alacsonyabb értéken marad az előremenő fűtővíz hőmérséklete, amiatt, hogy a készülék veszi vissza a bevitt teljesítményét.

Amiben ez nem eletszeru, csak egy elmeleti, idealis allapotot ir le, az az, hogy ha a visszavett teljesitmeny is sok, akkor a most istenitett analog termosztat, a beidezett irasban "helyiséghőmérséklet-szabályzó" jelei mellett is leallitja a kazant a beepitett hovedelme. Fuggetlenul attol, hagyomanyos, vagy kondenzacios keszulekrol is van szo. Aztan amint hul egy kicsit a futoviz, akkor kazan indul, majd megint kikapcsol, esigytovabb..
Gondold mar vegig az alabbi par kerdest:
- mekkora egy atlagos lakas? Mekkora teljesitmeny kell egy ilyen futesere, mennyi a hoigenye egy ilyennek kinti 5-10 Cfok-os homerseklet mellett? Plane egy modernebb jol hoszigetelt lakas eseteben? De beszelhetunk csaladi hazrol is, ezzel kapcsolatosan is volt mar itt leirt tapasztalat.. Raadasul a tendencia is az alacsony energiaju hazak, lakasok fele megy, erre osztonoz a fosszilis tuzeloanyagok folyamatos dragulasa.
- mekkora a legkisebb (lemodulalt) teljestimenye egy kombicirkonak? Tudom te nem tehetsz rola, hogy ekkorakat gyartanak, a viz se tehet rola, hogy a fajhoje nem akarja kovetni a hoszigetelesek fejlodeset, meg mindig 24kW koruli teljesitmeny kell ahhoz ha valaki zuhanyozni akar, es csak kombikazanra volt anyagi lehetosege, esetleg helye, nem egy hokozpont jellegu kiepitesre, vagy kulon bojlerre, HMV tarolora, es a buta emberek ezeket a keszulekeket meg be is epitik a lakasuk/hazuk futesebe.. Mellekesen az idezett cikk szerint Ez a csökkentés hagyományos gázkészülékek (részleges előkeveréses égő) esetén a névleges teljesítmény 40%-áig következhet be. Teljes előkeveréses égő esetén (pl. kondenzációs készülékeknél) ez az érték akár 30%-ig is elmehet. , tehat az altalad idezett iras alapjan nincs 0-100% tartomanyban modulalni kepes kazan.. Ezek utan mar elismerheto, hogy a csoda FEG kazanod mukodese nem normalis, uzemszeru mukodes..?
- Az elobbi ket ertek mellett el lehet kepzelni folyamatos mukodest kazanoldalon..? Ugye belathato hogy nem? Ha nincs folyamatos mukodes, akkor -atmeneti idoszakokban- mi ertelme van az analog termosztatnak, plane a termosztat nelkuli, csak thermofejes mukodesnek? akar tartallyal is kiegeszitve..? Ha a lakas/haz hoigenye tobb mint amit a kazan legkisebbre lemodulalva kepes leadni, akkor meg semmi szukseg ilyen hokuszpokuszokra, mert a kazan belso termosztatja a teljesitmenyt lemodulalva folyamatosan fut (a buta digit termosztat mellett is..) Ha ez nem valosul meg, akkor csak a kitoltesi idovel lehet jatszani, vagyis kazan kapcsolgat..
Azert nem rossz, hogy dobalod fel az ujabb es ujabb otleteket (zard rovidre a termoszatot, tegyel mindenhova thermofejet-> hasznalj hozza hidraulikus valtot-> hasznalj egy tartalyt-> hasznalj analog termosztatot, es olyan keszuleket, amit az analog kepes vezerelni.. Kimaradt valami..?) eltekintve a vakvaganyoktol (0-100%-os tartomanyban modulalni kepes kazan...) mert ez valamifele fejlodesre utal, viszont meg mindig a kezdeti otletedet probalod vedeni, illetve ha szorul a hurok, akkor elbeszelni a lenyeg mellett, illetve a kenyes kerdeseket elkerulni. (pl. kazan altal megtermelt minimalis teljesitmeny vs. lakas/haz futesere szukseges teljesitmeny..) Most oszinten, nem lenne egyszerubb elismerni hogy az eredeti felvetes baromsag volt anelkul, hogy tudnad akinek ajanlottad milyen rendszert hasznal, mekkora teljesitmenye van beepitve radiator oldalon, es utana talan lehetne erdemben is beszelgetni a kulonbozo rendszerek tovabbi finomitasi lehetosegeirol, beszabalyzasarol, egzotikus vezerlesek kialakitasarol..?
Előzmény: enginer (12402)