MZ/Y Creative Commons License 2006.11.03 0 0 11849
Meg van a hiba. A javítás necces... :o(
Tavaly, a fűtés beüzemelésekor nem melegedtek a radiátorok. Szerelők tanakodtak, majd egyiküknek eszébe jutott, hogy a kazán alatt az előremenő és visszatérő ágakat felcserélték. Megoldás: keresztbekötötték a 2 csatlakozást és minden jó lett - látszólag.

Most meg ugye kattog a radiátor záráskor. Felhívtam a Danfoss-t (minden dícséret az övék, bármikor hívtam őket, azonnal, korrekt választ adtak minden kérdésre!), kérdezem, lehet-e levegős. Mondja az úr, hogy nem, szerinte fordítva vannak bekötve a radiátorok és azért kattog a szelep-tányér (vagy mi). Mondja, alul H-idom belső (radiátor közepe felé eső) ágának kell hamarabb melegednie. Nálam természetesen a külső melegszik. (Ekkor jutott eszembe a tavalyi cserebere, tehát a kattogásból rájött mindenre.) Úgyhogy vissza kell csinálni a kazánnál a cserét.

Csakhogy: a kazánnál az előremenő cső kint van a falon kívül, leágazik belőle a padlófűtés előremenő, ott figyel a motoros szelep és a padlót záró hőmérős akármi. A visszatérő meg a falon belül, amire falon belül rácsatlakozik a padló visszatérő. A mostani állapot szerint, tehát felcserélve. Ha egyszerűen meg(vissza)cserélik a kazán alatt a két csatlakozást, akkor a padlófűtés leágazása a visszatérő ág végére kerül, ami ugye nagyon nem jó... A padló visszatérő meg a radiátor előremenőjébe... Ami még annyira sem jó... Meg rossz helyen van a padlózáró és a motoros szelep... Úgyhogy vésés, átalakítás 1000-rel...

Vagy 6 radiátor alatt kivésni a falat és megcserélni a csatlakozást...
Előzmény: MZ/Y (11842)