cheeesemaniac Creative Commons License 2006.10.31 0 0 561

Helló,

Mindkettő sötétbarna, de az egyik a világos (cimkén light felirat) hígan folyós, nem hagy nyomott az üvegen amikor pl. megdöntöd, és alapvetően sós íze van.
A másik a sötét (cimkén dark felirat) sürün folyós mint egy pl. szörp, de annál picit higabb, lassan folyik le az üveg oldalán, ha megdöntöd, íze összetettebb mint a világossé, kicsit édes is, savanyú is meg olyan "gazdagabb".
Azt, hogy mibe mi kell a cél dönti el. A kínai húspáclevekbe a világos szójaszósz való, lazítja a hús rostjait puhítja, sózza a húst. A mártásokba amiket a főzés során teszel az ételbe tipikusan sötét szószt kell tenni, hiszen ízével az ételt gazdagítja.
Egy ilyen mártás alaprecept amit a tésztára is tehetsz pl.:

1 vagy 2 ek. sötét szójaszósz
1 kk. chiliszósz
1 kk. kristálycukor
1 kk. 15 %-os természetes ecet (nem ecetsav)
1/2 kk. só

1/2 kk. kukoricakeményítő (mint mártás sűrítőanyag)
6-7 ek. langyos víz vagy ha kínai alaplé (csak főzött vagy kínai illetve thai alaplé kockából NEM HÚSLEVES)
Ha ezzel nyakon öntödd a kifőtt u-dong metéltet (jó a sima spagetti is) miközben a wokban (serpenyőben) egy kis mogyoró olajon píritod egész korrekt eredményt kaphatsz.
Beszerzési forrás nekem a Rákóczi téri csarnokban található kínai élelmiszer bolt. Bejárat a térről nem a csarnokból. Itt nagyon sok mindent kaphatsz ami a jó kínai kajához kell. Ja és olcsóbb mint bárhol máshol (pl. Ázsia a nagycsarnokban) 
Maniac