mmormota Creative Commons License 2006.10.26 0 0 24702

Áruld már el végre, hogy ha két tükör között pattog a foton, és felgyorsítjuk a   tükröket, akkor mitől mozdulna el a foton a saját pályájáról??

 

Na végre, közelítünk ahhoz, hogy megértsd a dolgot !!!   :-)

 

Természetesen nem mozdul el a fényút. Ha elindítod felfelé a tükröket, akkor a fény a saját egyenesében marad, nem találja el a tükröt és elmegy a büdös francba. Nem fog pattognii.

 

Na most, választhatsz. Vagy nem lesz ezentúl pattogó fényed, vagy teszel a mozgó tökreid közé olyan irányú fénysugarat, ami ferde, és eltalálja a tükreidet, ferdén cikkcakkban pattogva. Ez megmarad pattogni.

 

Persze, ha megint változtatsz a tükreid sebességén, megint elmegy a fenébe, neked meg marad a sötét tükör pattogó nélkül. :-)

 

Ha ravasz módon lézeranyagot telepítesz a tükreid közé, akkor nem maradsz sötétben. Ugyanis a lézeranyag minden irányba tud világítani. És mindig épp az az irányú fény választódik ki, erősödik és gerjed fel, aminek az iránya jó a pattogáshoz. Ha változtatsz a lézer oldalazó sebességén, akkor a régi irány lehal, mert nem jó, kimegy a tükrök közül. Viszont lesz egy új irány, ami jó. Természetesen ez azt is jelenti, hogy más irányba világít ezentúl a lézer.

 

No, veszed az adást?

:-)

 

Előzmény: Gézoo (24700)