szysssz Creative Commons License 2006.10.25 0 0 240

A hét végén túrázni voltunk. Egyik társunk vacsorára pacalpörkölt konzervet bontott. Jól nézett ki, gusztusos volt mindaddig, amíg nem kezteel melegíteni. Bizony penetráns szag lengte be a konyha levegőjét, szinte elviselhetetlen volt. Bizonyára előkészítés nélkül főzték meg, s tették a dobozba. Ment a kukába ment serényen!

 

Egyetértek: nagyobb tételben való főzés ideje nem tér el a kis adagétól. Én más szemponból tartom fontosnak a nagyobb tételben való főzést: a nagyobb mennyiségű alapanyag töményebb, jobb ízeket produkál, mint a kisebb adagok.

11 l-es edényben főzöm a hús- és zöldséglevest, a különféle pörköltöket, a gulyást, s nagynéha halászlevet.

Ekkora edénybe belefér minden amit az adott étel megkövetel nincs szükség vegetára, vagy egyéb ízesítőre. Legalább 2-3 kg húsból készülnek ezek az étkek.

Persze 1 személyes háztartásomban akkor főzök ilyen ételeket, ha vendégeim vannak. Akkor is van maradék, amit porciózva lefagyasztok. A leveseket zsírtalanítom, gézen átszűröm és jégkockát gyártok belőle.