Marcesz Creative Commons License 2006.10.24 0 0 11664

Monyesz, nem akartam múltkor kötekedni, de talán az előbbiből is látszik, hogy az általad ajánlott "kijárt szolgálati út" kenőpénzzel van kirakva, lehet, hogy te ezt a másik oldalról nem látod, de attól még így van.

 

Ha kéményseprőkkel csináltatod a gázszerelést (alattunk lakó), gond nélkül kapod a szakvéleményt a kéménybélelésről, akkor nem hiányzik nekik a tetőkibúvó, se a járda, és még a gázmeót is intézik, mert a haver ott dolgozik, és tudják, mennyivel kell megkenni. Ha "csak" szakvéleményért hívod őket (ez vagyok én, ugyanarról a kéményről van szó), és nagy nehezen kijönnek, 35 ezret fizetsz azért, hogy a konyhában állva írja be a jegyzőkönyvbe a szivárgási értéket, számlát pedig nem adnak, mert "körülményes". Aminek persze előzménye, hogy a kerületi barom kijön, és vidáman adja az "életveszély" figyelmeztetést, persze pár hónappal előtte ő írta alá a papírt, hogy a hatályos szabályozásnak a ház minden kéménye megfelel, és mindemellett egy szót sem szól arról, hogy egyébként kéménybélelés ügyében ő (mint mezei kéményseprő) nem is kompetens.

 

És akkor még nem is beszéltem a felelőtlen gáztervezőkről (szerintem óriási felelőtlenség az is, ha túlméretezik, és rossz helyre teszik a légbeömlőt), és a tudatlan gázszerelőkről.

 

Szóval én úgy döntöttem, hogy először és utoljára járom a "szolgálati utat", ennyi nekem elég volt a szakemberek ámokfutásából, sokkal jobb és biztonságosabb (!), ha kerít az ember egy valóban megbízható gázszerelőt, a többit pedig leszarja. Kisebb, társasházi lakás esetén valószínűleg gépész- vagy gáztervezőnek sincs túl sok értelme.