ambasa Creative Commons License 2006.10.23 0 0 6254

Továbbra sem vitatom a németek sugárhajtású repülőgépek terén elért eredményit, de elfelejted, hogy az angol Gloster Meteorok is repültek harci bevetést, természetesen otthon, mivel a korai sugárhajtású technika csak korlátozott hatósugárral rendelkezett. De technikailag a Me 262 nem járt fényévekre a Meteor elött, hajtóműtechnika terén, pedig a brittek voltak előrébb. De azt is hozzátenném, hogy szerintem a német hajtóműveket érdemtelenül huzzák le, mivel instabil működése, jórészt a megfelelő ötvözők hiányának tudható be.

 

Amit a sorozottvetőkről írsz, pont az a lényeg, tűzcsapás mérése a megindulási körleteiben lévő gyalogságra, hogy ennek csak lélektani hatása lenne? Akkor a németek miért fejlesztették ki a saját hasonló kategóriájú fegyvereket? Normális hadseregek tüzérségének ma is alapvető fegyvere a sorozatvető.

Ha a sorozatvetőt lélektani fegyvernek tekinted, akkor a V-2 miért nem az, a hatásfoka csapnivaló volt. Természetesen a A V-2 volt az első hadászati rakétafegyver, amely bevetésre került, de attól még egy kiforratlan nem túl használható, ugyanakkor túl nagy energiaforrásokat lekötő fegyver volt.  Ha a német rakétatecnika sikeres fegyverét akarnám megnevezni, akkor az a Hs 293 irányitított fegyver volt, amellyekkel több fontos nagyméretű célpontot is megsemmisitettek.

 

Az angolszászok is rendelkezhetettek volna ilyen jellegű fegyverekkel, de nem voltak hajlandóak még kiforratlan félkész fegyvereket bevetni, illetve az ő szemszögükből ezek a fegyverek nem voltak használhatóak. A németek rákényszerültek a kiforratlan fegyvereik bevetésére a  hadihelyzet miatt. Gondold meg mi hasznát vették volna a szövetségesek egy csak pontvédelemre alkalmas Me 163-nak, vagy egy korlátozott hatótávolságú Me 262-nek, minek kellett volna nekik hadászati rakétafegyver, mikor nehézbombázóik jóval pontosabban 5x akkora terhet vittek el jóval nagyobb távolságra. A németeket a rakétafejlesztése a 20-30-as években a versaillesi békeszerződés, késöbb pedig a légifölény elvesztése vitte rá.

 

A szovjetek, pedig végig közvetlen megközelítésbe gondolkodtak, ez csak a háború vége felé változott, egyszerüen nem volt sem szükségük, sem kapacitásuk hadászati fegyverek komoly fejlesztésére.

Előzmény: showtimes (6253)