HondaVuk Creative Commons License 2006.10.19 0 0 24481
Az a baj, hogy Gezoo a külső megfigyelő szerint irányítja a célra lézerét és csodálkozik, hogy nem találja el a célpontot.

Térjünk vissza a vonatos példára, mert az nagyon jó model. Vannak az alábbi szereplők:
- 1. vadász a vonaton
- céltábla a vonaton
- céltábla a mezőn
- 2. vadász a mezőn

Vonat halad fix sebességgel.

I/1. kísérlet.

1. vadász rálő a céltáblára a mezőn pont akkor, amikor az egy vonalban van vele (azaz merőleges a helyzete a vonatra abban apontban ahol ő van). Ha pont a cél felé irányítja a puskáját, akkor nem találja el. Azt látja, hogy a golyó távolodik tőle, pontosan arra amerre lőtte (azaz végig a puska csövének irányában halad), mindeközben derékszöget zár be a vonattal, azaz mindig a tőle a vonattól húzott merőlegesen halad a golyó, de a céltábla lassan kimozog az útjából.

Mit lát ebből a mezőn álló vadász? Azt látja, hogy a vadász elsüti a puskáját és a golyó ferdén halad a vonattól elfele előrefelé, nem pedig a céltáblából a vonatra állított merőlegesen. A céltáblát nem találja el.

I/2. kísérlet

Ugyanez a helyzet, de most visszafelé irányítja a puskát. Ekkor eltalálja a céltáblát és azt látja, hogy a puskagolyó egyenesen halad előre amerre kilőtte és a céltábla lassan belemozog a golyó vonalába és végül találkoznak. De ekkor a golyó pályája nem a tőle induló vonatra merőlegesen egyenesen van, hiszen tőle visszafelé halad a golyó.

A mezőn lévő vadász azt látja, hogy a golyó pont azon a merőlegesen halad végig, ami a céltáblából a vonatra irányul. A céltáblát eltalálja a golyó.


II/1. kísérlet

1. vadász rálő a vonaton lévő céltáblára pont akkor, amikor a mezőn lévő céltábla mellett elhaladnak. Ha pont ráirányozza a puskáját a céltáblára, akkor eltalálja.

A 2. vadász azt látja, hogy a a mezőhöz képest a lövedék előrefelé megy. Kintről nézve a vadász előrefelé lőtt (bár a puskája nem előrefelé néz).

Ugyanez van lézerrel is. Ha velem együtt mozgó célpontra célzok, akkor egyszerűen rá kell irányítanom a lézert és el fogom találni. azaz ha a liftesfiú a másik fal festékpontjára céloz, akkor el is fogja találni. Bentről nézve azért fogja eltalálni, mert arrafelé céloz, kintről nézve meg azért, mert a fénysugár előrefelé megy.
Előzmény: pint (24466)