monyesz Creative Commons License 2006.10.12 0 0 11395

Saaandor !

Végigolvastam amiket írtál. Ezek alapján neked kéménygondod (füstgáz elvezető) van, páralecsapódás és lefagyás, meg az ebből eredő problémák.
A Tigáz tervjóváhagyóit kár okolni, a problémával a tervezőnek illetve a kivitelezőnek (aki a kéméynt csinálta, ami itt gondolom a gyári füstgázleveztő rendszer elemiből készült, merthogy csak az lehet) kell foglalkozni. A megoldás egyszerűnek tűnik, szigetelni kell az elvezetőrendszer padlásfödém illetve tető feletti részét. Vagy bonyolultabban oldalra kell kivezetni: ez az ún. parapetes lenne, ami építési engedély köteles és bizonyos távolságoknak kell meglenni ahhoz, hogy egyáltalán megvalósítható legyen.

Amíg nem jó a füstgázelvezetés, addig a készülék jó vagy rossz mivolta sem fog igazából kiderülni szerintem, úgyhogy a szervízzel is hiába veszekszel.

 

Visszatérve a tervjóváhagyásra és a problémádra.
Van aki fel van háborodva, hogy ha a jóváhagyó (esetleg később az átvevő) beleszól, mert mi köze hozzá ? Hiszen szabályos elemekből lett építve ! Ugyanakkor nem fog működni...
Van olyan, aki igényelné a szakmai felügyeletet, de akkor mire való a tervező és a kivitelező ? Nekik a helyszínen fel kell mérni a lehetőségeket, a megvalósítás működőképes módját, így tervezni és kivitelezni - ezért fizetsz te nekik !

Tehát két ellentétes álláspont van, törvényileg az első van érvényben. Ne felejtsük el, hogy a tervjóváhagyás hatósági (szintű) munka, tehát nem arra szolgál hogy optimális megoldású legyen a terv, hanem hogy biztonságtechnikailag, azaz a GMBSz-nek megfelelő.

Előzmény: saaandor (11376)